[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-f3ef49045ecebb3d8c0169dd85aab776.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/l-f3ef49045ecebb3d8c0169dd85aab776.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-f3ef49045ecebb3d8c0169dd85aab776.jpeg","size":"61.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Zovko pozdravila usvajanje novog Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan

Pozdravljam usvajanje novog Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan čime potvrđujemo našu kontinuiranu predanost potpori partnerima zapadnog Balkana na njihovom europskom putu, poručila je Željana Zovko, izvjestiteljica za ovaj novi instrument ispred Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), nakon što je  Europski parlament usvojio u Strasbourgu usuglašen tekst nakon međuinstitucionalnih pregovora o uspostavljanju novog Instrumenta za reforme i rast za Zapadni Balkan.

Ovaj novi Instrument vrijedan 6 milijardi eura potaknut će gospodarski rast i ubrzati potrebnu društveno-ekonomsku konvergenciju u zemljama Zapadnog Balkana te donijet neke od koristi članstva i dodatno podržati proces reformi zemalja na njihovom europskom putu.

Po riječima Zovko, usvajanjem ovog instrumenta nadopunit će se postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć, IPA III, kao i Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF).

''Čestitam svim kolegama u Europskom parlamentu na usvajanju Instrumenta u rekordno kratkom vremenu prije kraja trenutačnog mandata što će omogućiti da prijeko potrebna sredstva budu isporučena zemljana na zapadnom Balkanu. Usvajanje novog Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan, potvrđujemo našu kontinuiranu predanost potpori partnerima zapadnog Balkana na njihovom europskom putu. Zajedno s nedavnom odlukom o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, Europska unija je ispunila svoja obećanja i isporučila europsku perspektivu zemljama zapadnog Balkana što je ključno u današnjem nestabilnom geopolitičkom kontekstu'', istaknula je Zovko te dodala da je tijekom pregovora na parlamentarnoj razini, kao i za vrijeme međuinstitucionalnih pregovora, uspješno uvrstila sve prioritete u konačan tekst izvješća.

Navodi kako je u konačni tekst uključila značaj građenja kapaciteta i investicije u lokalnu administraciju u zemljama korisnicama koji ostaju ključni za uspješno izvršavanje novog plana te važnost geografske ravnoteže pri dodjeljivanju sredstava kao i nepristranog pristupa pri mogućoj redistribuciji sredstava.

Dodala je da je isto tako tijekom pregovora iz teksta uspješno uklonila pojedinačno spominjanje zemalja korisnica, u ovom slučaju Bosne i Hercegovine te uključila spomen svih manjina i zajednica u konačnom tekstu.

''Izuzetno sam ponosna što sam u ovaj instrument uspjela uključiti značaj uključenosti svih manjina u proces provedbe tako da nijedan Hrvat, gdje god živio na zapadnom Balkanu, ne bude zaobiđen u iskorištavanju fondova na raspolaganju. To pitanje sam stavila na najvišu političku razinu tijekom pregovora i uspjela uvrstiti u konačan tekst jer je za mlade ljude ključno da se sredstva što prije aktiviraju i pridonesu ekonomskom rastu i njihovom opstanku na zapadnom Balkanu gdje mogu iskoristiti svoj puni potencijal'', zaključila je Zovko koja se za ovaj cilj zalagala i kao suizvjestiteljica za IPA III,  priopćio je ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!