[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/zoom-konferencija-ilustracija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/100x73\/zoom-konferencija-ilustracija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/zoom-konferencija-ilustracija.jpg","size":"53.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

"Zoom zombiji" nova opasnost na cestama

Sada je već svima poznato u kojim se situacijama ne smije sjesti za volan. Osobke koje su pile veće količine alkohola od dopuštene, one koje su uzimale droge, određene lijekove, a jasno je kako se vožnja ne preporučuje niti vozačima koji su umorni, jer je njihova koncentracija na puno nižem nivou, pa ćesto ne mogu dovoljno brzo reagovati u određenim situacijama. 
Ovoj listi bi se mogli dodati i videopozivi. 

Iako su mnogima sastanci putem videa puno bolji, jer im mogu prisustvovati iz kuće, te ne moraju gubiti vrijeme na spremanje i putovanje na posao, pokazalo se da su videopozivi izuzetno zamorni, naročito za osobe koje imaju više sastanaka dnevno. 

Iako su mnogima sastanci putem videa puno bolji jer im mogu prisustvovati iz kuće te ne moraju gubiti vrijeme na spremanje i putovanje na posao, pokazalo se da su videopozivi iznimno zamorni, pogotovo za osobe koje imaju više sastanaka dnevno. 

Većina sudionika u ovim razgovorima su usredotočeni na sliku na ekranu i kontakt očima sa osoboma sa kojima razgovaraju, što velikom broju uzrokuje stres, kao i to što na ekranu stalno gledaju i svoju sliku. Problem predstavlja i stalno sjedenje, kako bi bili u kadru fiksne kamere, dok neverbalne znakove, koji su prirodni u razgovoru uživo, moraju dodatno naglašavati. 

Sve što je rečeno zamaa i iscrpljuje, pa kada nakon cijelog dana provedenog na online sastancima sjednu u svoj automobil, često ne mogu biti koncetrisani i posvećeni vožnji. Takav tip vozača se u posljednje vrijeme često naziva "Zoom zombij", koji zbog navedenih manjkavosti predstavljaju opasnost na cesti.

Istraživanje je provela kompanija Root Insurance, koje je pokazalo kako je više od polovine vozača (njih 54 posto) koji su sjeli u automobil nakon videopoziva priznalo da su imali problem sa koncetracijom tokom same vožnje. 

- Kako su se mnogi naglo prebacili u virtualni okoliš, korištenje tehnologije uveliko je porasla, kao i vrijeme provedeno za ekranima, zbog čega većina vozača rastreseno ponašanje prenosi i u svoja vozila - komentarisao je rezultate istraživanja osnivač i izvršni direktor kompanije Root Insurance Alex Timm.

Rezultate istraživanja komentarisao je i profesor eksperimentalne psihologije na sveučilištu u Utrechtu Stefan van der Stigchel koji je rekao kako je “pažnja ograničen resurs” te se tokom videopoziva sva pažnja usmjerava prema ekranu te se ljudi moraju transportirati na lokaciju na kojoj nisu fizički prisutni, pri čemu moraju ignorisati sve distrakcije oko sebe. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!