[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/pretrazivaci.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/100x73\/pretrazivaci.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/pretrazivaci.png","size":"294.82","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Chrome najpopularniji pretraživač, raste popularnost i Edgea

Nakon što su godine stigle Internet Explorer, koji je godinama bio jedan od najdominantnijih na tržištu, ali ga je stigla i konkurencija, Microsoft se 2015. odlučio na radikalnu promjenu. Sa novom verzijom operativnog sistema Windows 10, predstavio je potpuno novi pretraživač Edge, koji dolazi predinstaliran sa novim kompjuterima na kojima je Windows OS, i čija popularnost tokom godina raste. 

Prema NetMarketShareu, Edge je prestigao Firefox i postao treći najpopularniji web pretraživač na svijetu. Prvo mjesto, još uvijek, jasno je, drži Google sa svojim Chromeom, dok drugo mjesto pripada Safariju koji je prvi izbor za surfanje velikog broja ljubitelja i korisnika Appleovih uređaja. Firefox je tako, pao na četvrto mjesto dok se na petom nalazi Opera

 

Kompanija StartCounter nedavno je objavila svoj popis najpopularnijih pretraživača internetskih stranica za stacionarne i prenosne kompjutere (nisu ubrojeni podaci sa mobilnih telefona i tableta) koji, iako se brojke razlikuju od NetMarketSharea, potvrđuje porast popularnosti Edgea i pad popularnosti Firefoxa. Za razliku od prošle godine, udio Edgea na tržištu iznosi 8,03 (za razliku od prošlogodišnjih 7,81), a udio Firefoxa se smanjio sa 8,1 na 7,95. Safari koji se nalazi na drugom mjestu ima nešto više od 2 posto prednosti ispred Edgea, no sa obzirom na razvoj Microsoft Edgea, možda i njemu zaprijeti u budućnosti.

Ono što je sigurno jeste da niko tako skoro neće moći zaprijetiti Googleovom Chromeu, koji je na komotnom prvom mjestu tržišta i drži više od 67 posto tržišta. I dalje se drži Internet Explorer koji ima bazu od 1,71 posto korisnika. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!