[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/26\/krompir1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/26\/100x73\/krompir1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/26\/krompir1.jpg","size":"325.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Znate li šta je lezibaba?

Za danas predlažemo lezibabu, ukusnu pitu od krompira koja se priprema na jednostavan  način.  Iz Bosanskog kuhara, autorice Lamije Hadžiosmanović izdvojili smo ovaj recept:

Materijal za pet osoba:

  • Kilogram krompira
  • Pola čaše kravljeg masla
  • Pola čaše zrelog slanog kajmaka
  • dvije čaše bijelog brašna
  • Dvije čorbene kašike kisele pavlake
  • Pola kahvene kašikice soli
  • Pola čajne kašikice sode bikarbone ili prašak za pecivo

Priprema:

Krompir u kori skuhamo. Ogulimo i vruć dobro izgnječimo da ne bi ostalo krupica. U ohlađen krompir dodamo jaja, so, kiselu pavlaku i brašno. Zakuhamo relativno mehko tijesto. Rastopimo maslo. Na plićoj tepsiji, na maslu prevrćemo masu dok ne upije masnoću. Pomastimo tepsiju i rasplješćemo masu. Findžanom ili manjom čašom u masi pravimo krugove. Nakon dvadeset minuta do pola sata, kad dobije zlatnožutu boju prelijemo je kajmakom i vruću služimo.

 

Prijatno i dobar tek!

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!