[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/14\/koronavirus-ilustracija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/14\/100x73\/koronavirus-ilustracija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/14\/koronavirus-ilustracija.jpg","size":"64.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Znanstvenici: Koronu, poput HIV-a, može suzbiti samo koktel lijekova

 Skupina hrvatskih i njemačkih znanstvenika priredila je za objavu studiju u kojoj se donose nove spoznaje o koronavirusu SARS-CoV-2 - virus može vrlo brzo mutirati pa će ga trebati napasti s nekoliko lijekova istovremeno, piše u petak Večernji list.

"Zaključili smo da SARSCoV-2 može mutirati vrlo brzo kako bi se prilagodio uvjetima u kojima se razmnožava", otkrio je rezultate istraživanja Luka Čičin-Šain, virusni imunolog iz Helmholtz centra za infektivna istraživanja u Braunschweigu, koji je i glavni autor spomenute studije.

"Kad jednom bude razvijen neki lijek i počne njegova široka primjena, postoji visok rizik da virus brzo mutira kako bi se prilagodio lijeku. Stoga će adekvatna strategija borbe protiv ovog virusa zahtijevati primjenu nekoliko lijekova istovremeno, koji će virus gađati na nekoliko mjesta i spriječiti njegovu mutaciju. Taj nam je princip poznat iz terapije AIDS-a", objašnjava Čičin-Šain.

Uz prof. Čičin Šaina tu su i njegove kolege s Helmholtz centra, Instituta za virologiju Sveučilišta u Munsteru kao i nekoliko imena s Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, odnosno prof. dr. sc. Alemke Markotić, dr. sc. Željke Mačak Šafranko te d. sc. Ivana-Christiana Kurolta.

Početkom svibnja je prof. Čičin-Šain sa suradnicima bio i globalnom vijesti nakon objave vijesti o prepoznavanju antitijela koja sprečavaju novi koronavirus da uđe u našu stanicu. 

U radu pod naslovom "SARSCoV-2 Quasispecies Mediate Rapid Virus Evolution and Adaptation" riječ je o istraživanju potencijala razvoja novih varijanti novog koronavirusa SARSCoV-2 u određenim okolnostima te dinamike njihove adaptacije.

Imena nekoliko stručnjaka s Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u popisu autora ovog znanstvenog rada označavaju nastavak suradnje s Helmholtz centrom za infektivna istraživanja u Braunschweigu i prof. Čičin-Šainom.

Jedna je od velikih vijesti tijekom pandemije bila izoliranje novog koronavirusa SARS-CoV-2 na Klinici koja raspolaže laboratorijem u kojem je takvo što moguće napraviti, a upravo je taj izolat doprinio otkriću prof. Čičin-Šaina i njegova tima, prenosi Hina.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!