[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/11\/sky-clouds-outside-mobile-user-objective-system.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/11\/100x73\/sky-clouds-outside-mobile-user-objective-system.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/11\/sky-clouds-outside-mobile-user-objective-system.jpg","size":"81.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Suze Sv. Lovre padaju s 12. na 13. kolovoza, očekuje se 100 meteora na sat

Hrvatski astronomski savez izvijestio je u ponedjeljak kako će se prema prognozama ovogodišnji maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi dogoditi u noći s 12. na 13. kolovoza, a predviđa se da će prosječna aktivnost biti oko 100 meteora na sat.

Astronomi su stoga pozvali gradove i općine na gašenje javne rasvjete od ponoći do jutra.

Savez će također organizirati astronomska motrenja teleskopima, a osim Perzeida, pučkog naziva Suza Sv. Lovre, vidjet će se i Saturn te Jupiter, a kasnije tijekom noći i Mjesec i Mars, prenosi Hina.

"Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore", navodi se u priopćenju.

Preporuka je da se Perzeidi promatraju što dalje od ulične rasvjete i raznog svjetlosnog onečišćenja.

Astronomi također preporučaju da se ne gleda direktno u radijant, ishodišnu točku meteorskog roja, a preporuka je da se promatraju ležeći na tlu. Također naglašavaju kako nam se oči moraju bar 30 minuta prilagođavati na noćne uvjete. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!