[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/20\/rbb-odgovorno-bankarstvo.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/20\/100x73\/rbb-odgovorno-bankarstvo.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/20\/rbb-odgovorno-bankarstvo.jpg","size":"92.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/20\/rbb-odgovorno-bankarstvo_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/20\/100x73\/rbb-odgovorno-bankarstvo_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/20\/rbb-odgovorno-bankarstvo_1.jpg","size":"92.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

ZNAČENJE I VAŽNOST POJMA ESG: Odgovorno poslovanje za održivu budućnost

Pri definisanju poslovne strategije kompanije sve češće uzimaju u obzir faktore vezane za okoliš i društvenu odgovornost. ESG je akronim od „Enviromental, Social and Governance („ekološko, društveno i korporativno upravljanje“) - ključna područja koja bi se trebala uzeti u obzir prilikom mjerenja održivosti, etičnosti i društveno odgovornog poslovanja pojedine kompanije ili investicije.

ESG su standardi kojima se poslovanje kompanije usklađuje s konceptom održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja, a brojne države i institucije diljem svijeta prilagođavaju pravni okvir te usvajaju propise vezane za ovaj kontekst.

Dakle, od kompanija se očekuje da vode računa o širokom utjecaju poslovanja, da se odgovorno ponašaju prema svim interesnim grupama te razumiju značaj kako finasijskih tako i društvenih i ekoloških aspekata poslovanja. Svoj način rada kompanije moraju preispitati i prilagoditi u cilju očuvanja planete kao temelj opstanka budućih generacija. Kompanije usklađene s ESG-om imaju najveću šansu za rast i uspjeh, a njihovo poslovanje je stabilno, održivo i dugoročno profitabilno. Pored toga, ESG načela upravljanja potiču ih da djeluju s više integriteta, transparentnosti i odgovornosti.

Raiffeisen grupacija kao odgovoran bankar uzima u obzir okolišne i društvene utjecaje svojih poslovnih aktivnosti umjesto da se ograniči isključivo na ostvarenje ekonomskih rezultata. ESG jeste i ostat će jedan od dugoročnih trendova. Uz ESG procese vezane za rizike te fokus na održive proizvode, Grupacija već zadnjih nekoliko godina provodi odgovorno bankarstvo u praksi. Kako bi podigla svijest o pormjenama i istakla značaj odgovornog bankarstva, Raiffeisen grupacija pokrenula je kampanju Mi razumijemo. #odgovornobankarstvo za održivu budućnost. Upravljanje održivošću je važan dio korporativne strategije Raiffeisen banke čiji je cilj da podrži svoje klijente u njihovoj transofrmaciji ka održivom poslovanju te da i na taj način doprinese društvu i okruženju u kojem posluje.

I u 2021. godini Raiffeisen grupacija je ostvarila pozitivne/poboljšane rezultate u ocjeni održivosti, uključujući ESG, te su uspostavljeni adekvatni formati kako bi se osigurao kontinuirani razvoj zaposlenika. U narednom periodu Grupacija će u cilju smanjenja negativnog utjecaja raditi na razvoju pametnih ESG ciljeva i mjera.

Rječnik održivosti

Održivost je sposobnost društva da svjesno i odgovorno koristi svoje resurse (prirodne, energetske, ekonomske), a da ih pri tome ne iscrpljuje ili premašuje njihovu sposobnost obnove te da budućim generacijama ne ugrožava pristup tim resursima. Ujedno, važno je prilagoditi emisiju onečišćujućih tvari tako da ih okoliš može apsorbovati, a da pritom ne bude oštećen.

 

 

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!