[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-4985c14bbb2d1d713bbfaf1bdd80e832.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/100x73\/l-4985c14bbb2d1d713bbfaf1bdd80e832.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-4985c14bbb2d1d713bbfaf1bdd80e832.jpg","size":"75.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Zgrada danske berze u Copenhagenu zahvaćena plamenom

Jedna od najstarijih zgrada u Copenhagenu zahvaćena je plamenom, a njen kultni toranj se srušio.

Krov berze iz 17. stoljeća ili Boersena, koja je nekada bila finansijski centar Danske, zahvatio je u utorak plamen.

Zgrada, koja se nalazi pored palate Christiansborg u kojoj parlament održava sjednice, popularna je turistička atrakcija. Njen prepoznatljiv toranj, u obliku repova četiri zmaja isprepletenih zajedno, dostizao je visinu od 56 metara.

Ogromni stupovi dima uzdizali su se nad centrom Copenhagena, a ljudi su viđeni kako žure u zgradu da spasu slike. Danski mediji javili su da je u toku evakuacija aneksa parlamenta.

Danski ministar kulture Jakon Engel-Schmidt kazao je da je "dirljivo" vidjeti kako prolaznici pomažu hitnim službama "da spasu umjetnička blaga i kultne slike iz zgrade u plamenu".

Policija i vatrogasci radili su ispred zgrade koja je bila ograđena skelama. Hitna pomoć je bila na licu mjesta, ali nije bilo izvejštaja o povrijeđenima.

Danska privredna komora ima sjedište u zgradi koja je izgrađena 1615. godine. Šef komore, Brian Mikkelsen, bio je među onima koji su pomagali u iznošenju slika iz zgrade.

Policija je saopćila da evakuiše zgrade u ulici u kojoj se nalazi Boersen, uključujući i ministarstvo finansija. Naložena je evakuacija i aneksa danskog parlamenta koji se nalazi u bloku iza stare berze, prenose danski mediji.

Policija je na društvenoj mreži X objavila da je glavna ulica u Copenhagenu zatvorena i da bi građani trebali očekivati da će regija biti zatvorena još neko vrijeme,.

Uzrok požara nije bio odmah poznat, prenosi AP.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!