[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/download.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/100x73\/download.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/download.jpg","size":"80.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Zemlja se kreće toliko brzo da će ova godina biti najkraća u posljednjih 50 godina

Iako se nama i ne čini tako, naša planeta se okreće sve brže. Naučnici su otkrili kako se brzina kojom se ona okreće oko svoje ose, rezultirat će kraćom godinom. 

Na rotaciju Zemlje, utječe cjeli niz faktora od atmosfere i okeana pa do njene tekuće jezgre. Zbog bržeg okretanja, procjenjuju da će u prosjeku dan tokom 2021. godine biti kraći za  0.05 milisekundi nego što je to inače. No, kada se skrate dani, logično je, skratit će se i godina. 

Posljednji put, kada je prosječan dan bio kraći od 86 400 sekundi tokom cijele godine bila je daleka 1937 godina. 

To za običnog čovjeka neće značiti puno, no za tehnologiju koja koristi atomske satove za tačno i precizno obavljanje pojedinih zadaća u astronomiji, navigaciji, kompjuterskim mrežama i slično. Ako se rotacija planete dovoljno promijeni, atomski satovi će postati netačni što znači da će trebati dodati ili oduzeti sekundu da bi se sve to ponovo uskladilo. 

Praksa ubacivanja dodatnih sekundi se vrši od 197.2 godine, i od tada pa do dadanas je ubačeno svega 27 sekundi. 

No, ono na šta naučnici upozoravaju jeste to, da bi se u ovom slučaju trebala oduzeti sekunda, kako bi satovi mogli "ostati u korak sa vremenom", odnosno sa Zemljom. 

Sa jedne strane, naučnici zagovaraju da se dopusti produženje razlike od jednog sata, koji bi se na kraju dodao na kraju te godine, na isti princip kao što se dodaje i jedan dan u prijestupnoj godini. Astronimi bi morali sami izračunavati i preračunavati vrijeme sve dok se sat i službeno ne doda, što predstavlja problem, prenosi Live Science. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!