[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/07\/dron.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/07\/100x73\/dron.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/07\/dron.jpg","size":"37.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

"Ekološki dronovi": Okviri za dronove napravljeni od otpadnih dijelova ananasa

Malezijski naučnici su razvili metodu pretvaranja vlakana odbačenih listova anansa u otporni materijal, od kojeg se mogu proizvoditi bespilotne letjelice ili dronovi, što predstavlja vrlo zanimljiv ekološki iskorak. 

Ovaj projekt vodi profesor Mohamed Tarik Hamed Sultan, sa malezijskog Univerziteta Putra, u kojem se nastoji pronaći održivi način korištenja otpada ananasa, koji se stvara na plantažama na području Hulu Langata, koji se nalazi oko 65 kilometara od Kuala Lumpura. 

-Pretvaramo list ananasa u vlakno koje se može koristiti u aeronautici, zapravo u izradi drona - izjavio je za Reuters.

Kazao je i kako su dronovi izrađeni od biokompozitnih materijala koji imaju veću čvrstoću od onih izrađenih od sintetičkih vlakana, a uz to su jeftiniji, laganiji i lakše ih se reciklira.

- U slučaju oštećenja drona okvir se može zakopati u tlo i za dva tjedna razgradit će se - dodao je.

- Prototipovi drona letjeli su na visini od tisuću metara i u zraku su ostajali oko 20 minuta-  naglašava Mohamed.

William Robert Alvisse iz malezijskog društva za dronove, nevladine grupe koja pomaže u razvoju dronova i savjetuje u tom projektu, kazao je -Naša je uloga ovdje da pomognemo industriji, poljoprivrednicima da povećaju prinose i da olakšamo njihov posao.-

- Uz ekonomske probleme zbog COVID-19 društvo je očajno i nema alternativa za povećanje prihoda-, kazao je uzgajivač ananasa Irwan Ismail.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!