[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/30\/covid-dzemper.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/30\/100x73\/covid-dzemper.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/30\/covid-dzemper.png","size":"860.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Džemper koji aktivira alarm čim vam se neko približi bliže od dva metra

Jedna od fraza ili izraza oja je obilježila ovu tegobnu 2020. godinu jeste dakako socijalna distanca, kao medicinski način zaštite od koronavirusa. Na području BiH o tome se govori još od marta, držite distancu, nosite masku, perite ruke, nemojte se kretati itd. Većina kompanija je riješila svoje probleme, tako što je radnicima omogućila rad od kuće (odnosno one koje to mogu i čiji poslovi to dozvoljavaju). Pojavili su se i sistemi koji upozoravaju radnike kada se približe jedan drugom na bliće od dva metra. 

Američka kompanija SimpleSafe, poznata po svojim rješenjima za sigurnost kuća, osmislila je i svojevrsni blagdanski ili praznični džemper koji upozorava na socijalno distanciranje. Prorotip je opremljen LED svjetlima i malim zvučnicima, te sa termalnim kamerama. Kada se neko približi osobi koja nosi džemper, upale se lampice i aktivira se alarm. Termalne kamere su smještene na džemperu i prate temperaturu u okolini, i kada algoritam prepozna temperaturu ljudskog tijela bliže od 2 metra, aktivira svoje alarme i svjetlucanje.

Ovaj džemper je zamišljen kao svojevrsni "kreativni" PR, kako govore na Cnetu, a kompanija je podijelala takve džempere određenom broju ljudi, iako oni nisu opremljeni tehnologijom za socijalno distanciranje. U paketu se nalaze detaljna uputstva za sve koji žele nadograditi džemper i opremiti tehnologijom koja je prikazana na videu. 

U video prilogu ispod možete vidjeti kako to izgleda:

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!