[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/01\/zelenski-9385hh.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/01\/100x73\/zelenski-9385hh.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/01\/zelenski-9385hh.jpeg","size":"74.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Zelenski zatražio ubrzani prijem u NATO

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je da traži ubrzani prijem u članstvo NATO-a nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao "ugovore o aneksiji" i tako formalizovao nezakonito pripajanje četiri okupirane oblasti u Ukrajini.

- Već smo dokazali našu kompatibilnost sa standardima Saveza. Poduzimamo odlučujući korak potpisivanjem zahtjeva Ukrajine za ubrzani pristup NATO-u -  poručio je on u objavi na Telegramu, javlja BBC.

Snimku izjave Zelenskog objavilo je i ukrajinsko predsjedništvo na društvenim mrežama.

Prije nego što je Rusija poslala svoje oružane snage u Ukrajinu u februaru, Moskva je zahtijevala pravno obavezujuće garancije da Ukrajina nikada neće biti primljena u NATO, vojni savez predvođen SAD-om.

Tvrdi se da je Rusija to iskoristila kao izgovor, među ostalim, za pokretanje svoje tzv. specijalne vojne operacije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!