[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/ukrajina-vladimir-zelenskij-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/100x73\/ukrajina-vladimir-zelenskij-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/ukrajina-vladimir-zelenskij-twitter.jpg","size":"65.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Zelenski: Ukrajini su potrebni direktni razgovori s Rusijom

Ukrajini su potrebni direktni razgovori s Moskvom u cilju okončanja rata protiv proruskih snaga u njenoj istočnoj regiji Donbass, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu.

Zelenski se obratio parlamentu nakon što je Ukrajina zatražila od NATO-a da pripremi ekonomske sankcije Rusiji i ojača vojnu saradnju s Kijevom kao način odvraćanja Kremlja od pokretanja novog napada nakon veće koncetracije vojske. 

Ukrajina i njeni NATO saveznici podigli su uzbunu zbog pokreta ruskih vojnika u blizini ukrajinskih granica u ovoj godini, izazivajući bojazan da bi se sukob niskog intenziteta u istočnoj Ukrajini mogao pretvoriti u otvoreni rat između dvaju susjeda.

Rusija optužuje Ukrajinu i Sjedinjene Države za destabilizirajuće ponašanje i odbacuje priče o novom ruskom napadu kao lažne i huškačke. Također, u srijedu je započela vojna vježba u blizini ukrajinske granice.

- Moramo reći istinu da nećemo biti u stanju da zaustavimo rat bez direktnih pregovora s Rusijom, i danas to svi priznaju, svi naši strani partneri - izjavio je Zelenski.

Administracija Zelenskog pokušala je da organizira razgovore 'licem u lice' između ukrajinskog predsjednika i njegovog ruskog kolege Vladimira Putia, ali da su njeni zahtjevi ignorisani.

Kremlj tvrdi da Putin nije protiv ideje razgovora s Zelenskim, ali da je ideja održavanja razgovora radi razgovora besmislena i da Moskva želi vidjeti primjerenu agendu za takav sastanak.

- Ne plašim se direktnog razgovora s njim, ne plašim se direktnog dijaloga, mi znamo koje evropske zemlje podržavaju Ukrajinu - kazao je Zelenski, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!