[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/24\/cip.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/24\/100x73\/cip.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/24\/cip.jpg","size":"40.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Zbog poskupljenja čipova očekuje se i povećanje cijena prozivoda u koje se ugrađuju

Tokom proteklih nekoliko mjeseci svjedočimo velikom povećanju cijena u trgovinama, a čini se kako još nismo blizu vrhunca te da će cijene nekih proizvoda i dalje ići gore.

Među takvim, možemo očekivati i poskupljenje čipova, odnosno svih proizvoda u koje se ugrađuju.

To su pokazali podaci analitičke kompanije Bain iz koje kažu da najveći svjetski proizvođači čipova, uključujući i Intel, Samsung i Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) razmišljaju o novom povećanju cijena, što će povući i nova poskupljenja potrošačke elektronike.

Analitičar Peter Hanbury u razgovoru za CNBC je kazao kako su proizvođači čipova već povećali svoje cijene prošle godine između 10 i 20 posto te očekuje da se to povećanje nastavi i ove godine.

Ipak, srećom, ono ne bi trebalo biti tako veliko i očekuje porast od pet do sedam posto. 

- S kontinuiranom nestašicom čipova, proizvođači čipova mogu naplatiti premium cijene klijentima koji žele osigurati svoje zalihe - komentarisao je Hanbury. Ipak, očekuje da će se do kraja godine problemi s nestašicama početi smirivati.

Kao razloge novog poskupljenja navodi poskupljenje hemikalija potrebnih za proizvodnju čipova, ali i nestašicu radne snage potrebne za izgradnju novih tvornica, što je dovelo do povećanja cijena rada.

Također, kako neke kompanije planiraju širenja i nova ulaganja, potrebno je više novaca te će se sve spomenuto odraziti i na cijenu proizvodnje, ali na kraju i na same korisnike.

Analitičar Forestera Glenn O’Donnell kao dodatne razloge povećanja cijena navodi i inflaciju te povećanje cijena energenata te napominje da se proizvodnju čipova troši velika količina energije.

Zbog svega rečenog, u budućnosti nas očekuje povećanje prodajnih cijena kompjutera, automobila, igračaka, potrošačke elektronike, kućanskih i drugih uređaja, što će se na kraju, odraziti i na kvalitetu života. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!