[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/25\/goran-cerkez01-10102017.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/25\/100x73\/goran-cerkez01-10102017.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/25\/goran-cerkez01-10102017.jpg","size":"32.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Zbog koga je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, u samoizolaciji

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva koji je od jutros  u samoizolaciji kaže za Startbih.ba da se u izolaciji našao zbog   predsjednika Privredne komore Federacije BiH Mirsada Jašarspahića. 

Jašarspahić je danas za portal Klix.ba  potvrdio da je pozitivan na koronavirus. Naveo je da je Zdravstvo u Kantonu Sarajevo odlučilo  tek jučer, i to na njegovo insistiranje, da ga testira, uprkos tome što im je rekao kako je kontakt s osobom kojoj je potvrđena zaraza koronavirusom imao 13. marta.

Jašarspahiću je tek jučer uzet uzorak za testiranje i poslan na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) gdje je potvrđeno da je on još jedna osoba u Sarajevu pozitivna na koronavirus. Predsjednik Privredne komore Federacije BiH kazao  je za Klix.ba kako se on nalazi u kućnoj izolaciji od kada je potvrđena zaraza koronavirusa direktoru Igmana Đahidu Muratbegoviću (19. marta).

"Imao sam kontakt s njim 13. marta 2020. godine. Odmah sam se povukao u izolaciju kada mu je potvrđen koronavirus. S obzirom na to da su i drugi ljudi iz Privredne komore FBiH imali kontakt s Murtbegovićem i oni su se stavili u kućnu izolaciju te rade od kuće. Izolirao sam se propisno u stanu na način da boravim samo u jednoj sobi i koristim jedan toalet, a sve kako bi ostatak porodice bio siguran", rekao je Jašarspahić.

Kako kaže, tek jučer je nažalost uspio da se testira, jer se primiče 14. dan otkako je u kućnoj izolaciji i otkako je ostvario kontakt s osobom zaraženom koronavirusom.

"Insistirali smo i jučer su došli, uzeli bris, a sinoć su mi javili da je nalaz pozitivan. Rekli su mi da nisam bolestan, ali da je nalaz ipak pozitivan", kazao je Jašarspahić.

Na pitanje Jašarspahiću  da li je tačno da je on od početka kućne izolacije insistirao da ga testiraju na koronavirus, a da su nadležni govorili kako nema potrebe za tim, on je odgovorio:

- Ja sam mašinac i nisam te struke. Svaku struku cijenim. Po propisu sam se javio porodičnom ljekaru koji je za mene obavio sve prijave i svaki dan je imao informacije o tome imam li temperaturu ili nemam. Jedan dan nazvala me žena iz Zavoda za javno zdravstvo ili epidemiološke službe i njoj sam objasnio kako postupam. Pitao sam hoću li se testirati, a odgovoreno mi je: 'Ništa ako još nemate simptome. Bit ćemo na vezi'. Bilo je informacija kako test ne može bit pouzdan ako čovjek nema simptome- rekao je Jašarspahić.

Dodao je da je u kućnoj izolaciji nastavio raditi putem interneta kako bi se vidjelo s kojim problemima se susreće privreda zbog novonastale situacije vezane za koronavirus.

"Posebno sam pratio grupu koja je 13. marta bila na sastanku u Privrednoj komori FBiH i oni su dobro. Svi su se uglavnom testirali, izuzev mene. Čak je gospodin iz Tešnja, koji je sjedio do Murtbegovića, dobio nalaz negativan na koronavirus. Imao sam obavezu da upozorim sve one koje sam kontaktirao pa i televizije na kojima sam gostovao. Svima sam im rekao da sam u izolaciji i da čekam da me testiraju", kazao je Jašarspahić.

Međutim, Čerkez ističe da su prije nekoliko dana  imali sastanak na kojem je prisustvovao i Jašarspahić:

-Od jutros sam u samoizolaciji. Bio sam u kontaktu sa neodgovornim pojedincem. Klasični slučaj neodgovornosti koja dovodi do ugrožavanja zdravlja drugih ljudi. To nas dovodi do upravo situacije na koju smo stalno upozoravali. U ovom slučaju neodgovornost pojedinca je ugrozila ne samo mene, nego su ugrozili i vladu, medije i mnoge druge ljude sa kojima su imali sastanke, a trebali su sjediti kući. Ja sam saznao sinoć i od jutros sam u samoizolaciji. Za sada sam dobro. Radiću polsove od kuće. Nemam trenutno nikakve simptome – kazao je Čerkez za portal Startbih.ba.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!