[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/23\/img-4264.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/23\/100x73\/img-4264.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/23\/img-4264.jpg","size":"336.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Završena obuka osoblja u KCUS: Znanje i donacija reagensa iz pariškog Instituta Pasteur

U okviru Evropskog projekta „MediaLab Secure“ koji se realizira pod pokroviteljstvom Instituta Pasteur iz Pariza (Francuska), u Organizacionoj jedinici (OJ) Klinička mikrobiologija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) proveden je trening osoblja u oblasti sekvenciranja (Sanger) genoma arbovirusa na raspoloživoj opremi. 

Prema riječima šefice OJ Klinička mikrobiologija Amele Dedeić – Ljubović, saradnja KCUS-a sa Institutom Pasteur traje od 2014. godine, a znatno je intenzivirana u protekle dvije godine.

- Trodnevna posjeta stručnjaka iz Pariza doprinijet će jačanju kapaciteta laboratorija u odgovoru na emergentne virusne infekcije. Riječ je o metodologiji koja se za određene uzročnike (HIV, morbili i rubella virus) trenutno radi samo u našoj ustanovi, na prostoru cijele BiH pa i užeg regiona. Veoma značajno je to što će naši ljekari stečena znanja moći primjeniti odmah po završetku treninga – navela je Dedeić – Ljubović.

Istakla je da će se zahvaljujući mogućnostima edukacije od sada u KCUS raditi sekvenciranja genoma još većeg broja virusa, nego u ranijem periodu, saopćeno je iz KCUS-a.

- Benefit za bolesnike je u tome što sada možemo pratiti različite promjene i mutacije u genomu virusa, rezistenciju na terapiju i slično. Mi imamo opremu, tim ljudi koji već radi na sekvenciranju i ovim treninzima pravimo veliki iskorak naprijed – navela je.

U sklopu posjete sa Instituta Pasteur došla je i donacija reagensa koji su nedostajali OJ Klinička mikrobiologija, te će se odmah pristupiti analizama koje se ranije nisu mogle raditi.

Podijelite ovaj članak!