[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/09\/26\/gastro-muzej-5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/09\/26\/100x73\/gastro-muzej-5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/09\/26\/gastro-muzej-5.jpg","size":"76.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

ZARONITE U HISTORIJU BOSANSKOHERCEGOVAČKE KUHINJE: Posjetite Pop-Up Gastro Muzej u Sarajevu

Unikatno putovanje kroz gastro baštinu Bosne i Hercegovine očekuje sve posjetioce Historijskog muzeja u Sarajevu. U periodu od 22. septembra  do 15.oktobra postavljena je zanimljiva izložba pod nazivom “Pop-up gastro muzej”.

popup-gastro-poster.png

Sve je zapravo osmislila Balkantina, gastro-kulturološka agencija osnovana 2016. godine u Sarajevu koja kroz ovu izložbu nudi posjetiocima jedinstvenu kolekciju autentičnih artefakta koji datiraju od srednjovjekovnog razdoblja do austrougarskog perioda te na taj način svjedoče razvoju i promjenama u svijetu bosanskohercegovačkog  kulinarstva.

gastro-muzej.jpg

Izloženi su eksponati koji su se nekada koristili u pripremi i konzumiranju specijaliteta bh. kuhinje a kroz izložbeni koncept koji je osmišljen, tu su priče i historijske činjenice, a sve je upotpunjeno receptima. 

gatsro-muzej-4.jpg

-Tako se posjetiocima nudi prilika da dublje zarone ne samo u historiju naše kuhinje već i naše tradicije i običaja koji su obilježili živote naših predaka i koje na ovaj način želimo promovisati i sačuvati- poručuje Lana Novalić, izvršna direktorica Balkantine.

gastro-muzej-2.jpg

Balkantina ovaj događaj realizira u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.  Značajno je napomenuti da kolekciju čine autentični artefakti sakupljeni u suradnji sa poznatim sarajevskim restoranom „Inat kućom“, „Etno begovim selom“ i domaćinstvom Ibrišimović te da je odlikuju bogat historijski značaj i vrijednost.

-Ova izložba predstavlja priliku da se istraže korijeni i priče koje čine srž naše kulturne baštine, da se prošeta kroz vijekove koji su obilježili našu gastronomsku tradiciju te da se kroz kuhinju povežemo sa svojim precima. Osjetite duh Bosne i Hercegovine kroz drvene, metalne i bakarne predmete koji i dan danas čuvaju dušu naše kulinarske baštine- poručuju iz Balkantine.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!