[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/28\/korona-virus-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/28\/100x73\/korona-virus-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/28\/korona-virus-2.jpg","size":"95.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Zar je moguće: Preboljeli koronavirus, pa opet pozitivni

Japanka iz Osake, vodič u turističkom autobusu, pozitivna je na koronavirus nakon što je preboljela bolest Covid-19, objavila je agencija Reuters pozivajući se na informacije vlade prefekture Osaka, prenosi Jutarnji list.

Žena u 40-im godinama vodila je početkom godine grupu turista iz Wuhana, žarišta nove bolesti, a bila je pozitivna na koronavirus 29. januara te je hospitalizirana. No, brzo se oporavila pa je 1. februara otpuštena iz bolnice. Zatim je 6. Februara ponovno testirana, a nalaz je bio negativan. Nakon što se u srijedu požalila liječniku na grlobolju i bol u prsima, žena je ponovno testirana, a ovaj put test je bio pozitivan.

“Kad jednom imate zarazu, ona može ostati u stanju mirovanja i s minimalnim simptomima, a zatim može doći do pogoršanja ako pluća budu zahvaćena”, rekao je za Guardian Philip Tierno Jr., profesor mikrobiologije i patologije na Sveučilištu New York. To je prvi takav slučaj u Japanu, gdje razmatraju od zatvaranju škola na sedam dana.

Slični su slučajevi zabilježeni u Kini. Oko 14% pacijenata koji su se oporavili i otpušteni su iz bolnica u južnoj pokrajini Guangdong imalo je naknadno pozitivne testove. To sugerira da oporavljeni pacijenti još mogu prenijeti virus, što dodatno usložnjava goleme napore koje Kina ulaže u kontrolu epidemije.

“Ne postoji jasan zaključak zašto su neki pacijenti bili pozitivni na testovima nakon oporavka od bolesti”, rekao je na konferenciji za novinare Song Tie, zamjenik direktora  Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Guangdongu. “Ipak, na temelju preliminarne procjene, stručnjaci vjeruju da se ti pacijenti još nisu potpuno oporavili od plućnih infekcija nakon puštanja iz bolnice”, rekao je Song.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!