[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/12\/coronavirus-4817450-1280.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/12\/100x73\/coronavirus-4817450-1280.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/12\/coronavirus-4817450-1280.jpg","size":"142.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Tri stvari koje ubijaju koronavirus

John Nicholls, profesor patologije na Sveučilištu u Hong Kongu, navodno zna kada će korona virus postati neaktivan.

U privatnom konferencijskom pozivu koji je organizirala CLSA, brokerska kuća sa sjedištem u Hong Kongu, investicijski analitičari imali su priliku postaviti Nicholsu, jednom od najvažnijih svjetskih stručnjaka za tu temu, pitanja o novom koronavirusu.

Transkript poziva se nekoliko dana kasnije pojavio na društvenim mrežama, a pokazao je kako Nicholls vjeruje da će vremenski uslovi  biti ključni faktor u propadanju novog koronavirusa. Pozivajući se na epidemiju SARS-a iz 2002. i 2003., Nicholls je rekao kako misli da će slični vremenski čimbenici zaustaviti i širenje novog koronavirusa.

"Tri stvari koje virus ne voli: sunčevu svjetlost, temperaturu i vlažnost", rekao je Nicholls u odgovoru na pitanje kada misli da će potvrđeni slučajevi dostići vrhunac.

"Sunčeva će svjetlost smanjiti sposobnost virusa da raste u pola pa će preživljavati 2,5 minute, a u mraku oko 13 do 20", rekao je Nicholls. "Sunčeva svjetlost je zaista dobra za ubijanje virusa."

Iz tog razloga, također je dodao da ne očekuje da će područja poput Australije, Afrike i južne hemisfere vidjeti visoke stope zaraze, jer su u ljetnoj sezoni.

"Virus može ostati netaknut na 4-10 stepeni duže vrijeme", rekao je Nicholls prema transkriptu. "Ali na 30 stepeni dobijate inaktivaciju. I visoka vlažnost utiče na virus", dodao je.

No, Nicholls je također rekao da ne smatra SARS ili MERS, virus novog Bliskog Istoka koji se proširio 2012. godine, kao pravilnu usporedbu za ovogodišnju epidemiju. Umjesto toga, novi koronavirus najviše se odnosi na teški slučaj prehlade.

"Govorimo o koronavirusu koji ima smrtnost od osam do 10 puta manju od SARS-a i  MERS-a", rekao je Nicholls. "Dakle, ispravno pređenje nije SARS ili MERS, već jaka prehlada. U osnovi, ovo je težak oblik prehlade."

Slično uobičajenoj prehladi, okolno okruženje epidemije igra važnu ulogu u određivanju preživljavanja i širenja virusa, nastavio je. Zbog predstojeće promjene sezone, Nicholls je rekao kako očekuje da će se širenje virusa suzbiti za nekoliko mjeseci.

"Mislim da će virus izgoriti za otprilike šest mjeseci. Okoliš je presudan faktor. Okoliš će biti nepovoljan za rast oko maja", rekao je Nicholls. "Dokaz je da se promatra obična prehlada - to je uvijek tijekom zime. Tako da prirodno okruženje u Aziji neće biti povoljno za virus u maju

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno je jučer imenovala virus COVID-19 dodajući da bi prvo cjepivo moglo biti dostupno nakon 18 mjeseci, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!