Kurban bajram je veliki praznik muslimana koji se širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, dočekuje u porodičnom okruženju.
Bajramski ručak u Bosni i Hercegovini počinje supom ili čorbom, nakon čega slijedi varivo, sarma, bosanski lonac i slična jela. Slijede pite, pa pečeno meso s povrćem… Bajramski specijaliteti su begova čorba, bosanski lonac, hadžijski ćevap, različite dolme i sarma. Na stolu su nezaobilazne i različite pite. Slatkiši su vrlo bitan element bajramske trpeze, a najčešće su to baklava, ružice, tufahije i halva. Uz to, vrijedne domaćice prirede i neki "suhi" kolač ili tortu.
Ako ste dijabetičar ili su vam neki od članova obitelji oboljeli od ove bolesti , predlažemo da u svoj bajramski jelovnik uključite i napravite ovaj jednostavan kolač- pravi se veoma lako, bez brašna i bez šećera.
Za njegovu pripremu potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 4 jaja
- 2 narandže
- 200 oraha ili badema ili lješnika ili kokosa
- pola kašičice sode bikarbone
Za fil:
- 100 grama crne čokolade
- 200 ml vrhnja za kuhanje.
Priprema:
Narandže prvo potopite u rastvor sode bikarbone i ostavite da odstoje pola sata. Zatim ih kuhajte oko pola sata dok ne omekšaju. Sameljite ih dobro u blenderu, dodajte jaja i orašaste plodove predhodno samljevene, te malo sode bikarbone.
Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Na ringli prokuhati vrhnje pa u njega dodati čokoladu dok se rastopi. Preliti gotov i prohlađen kolač. Rashladiti u frižideru i poslužiti.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.