[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/11\/xiaomi-cyberdog-feature.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/11\/100x73\/xiaomi-cyberdog-feature.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/11\/xiaomi-cyberdog-feature.jpg","size":"90.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Xiaomi predstavio nešto neočekivano

Osim novog modela pametnog telefona, Xiaomi je jučer predstavio i robotskog psa nazvanog CyberDog koji uveliko podsjeća na robota Spota, Boston Dynamicsa.

Oba modela dijele agresivan, pomalo i zastrašujući dizajn, a iz Xiaomija kažu kako za CyberDoga nisu predvidjeli neku konkretnu svrhu, već je robot namijenjen developerima koji će za njega razvijati različite aplikacije koje bi trebale omogućiti brojne opcije koje će biti moguće s njim. 

Kibernetskog psa pokreće Nvidijina AI platforma Jetson Xavier NX te je opremljen s jedanaest različitih senzora - od ultrasoničnih senzora i kamera do GPS-a zahvaljujući kojima može prepoznavati objekte u blizini i kretati se poluautonomno.

Iako teško možemo zamisliti da bi netko CyberDoga mogao koristiti kao kućnog ljubimca, iz Xiaomija kažu da ovaj robot može slijediti svoje vlasnike (zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja lica) te odgovarati na glasovne naredbe. 

Zanimljivo, Xiaomi je svog robota opremio i s tri USB-C te s jednim HDMI priključkom, kako bi se s njim mogla povezivati periferija i dodatno povećati njegove mogućnosti.

U odnosu na Spota, čak i nije toliko skup. Cijena od oko 1500 dolara, naravno, nije mala, no u odnosu na skoro 75 hiljada dolara koliko je potrebno platiti Spota u potpunosti je prihvatljiva. No ta se cijena odnosi za samo prvih hiljadu komada koji se pojave u prodaji te nije poznato koliko će iznositi cijena robota nakon što se proda ta prva zaliha, prenosi The Verge.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!