[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/11\/starliner-oft2-rollout3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/11\/100x73\/starliner-oft2-rollout3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/11\/starliner-oft2-rollout3.jpg","size":"100.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Boeing i dalje ne zna zašto njegova kapsula Starliner neće da poleti

Privatne kompanije kao što su SpaceX-a i Boeinga već dugo žele preuzeti primat u američkom svemirskom programu tako da NASA više ne mora sama stvarati vlastite letjelice.

I dok su za SpaceX-ove svemirske pothvate i letove s posadom na Međunarodnu svemirsku postaju, svi već čuli, na Boeingov let još uvijek čekamo.

A prema svemu sudeći mogli bismo se načekati jer Boeingova kapsula ima ozbiljnih problema.

Uoči prošlosedmičnog predviđenog lansiranja, kojim je Boeingov Starliner trebao dostaviti teret na Međunarodnu svemirsku stanicu, otkriven je kvar na motoru, zbog čega je lansiranje odgađano nekoliko puta, a potom i otkazano.

I to sve do daljnjeg odnosno dok Boeingovi stručnjaci ne otkriju u čemu je problem.

Dok Boeingovi inženjeri pokušavaju otkriti zašto se 13 ventila na sistemu potisnika nije pravilno otvorilo, u ruskoj svemirskoj agenciji sve promatraju sa zanimanjem, a čak su i ponudili svoju pomoć u otklanjanju kvara.

Prema ruskoj državnoj agenciji TASS, istraživački centar MV Keldiš, koji je u vlasništvu Roscosmosa, spreman je pomoći Boeingu u rješavanju problema sa Starlinerom. Samo nije jasno kako to misle napraviti.

Ruska ponuda čak je protumačena na pomalo ironičan način, s obzirom na to da je ruski modul Nauka, također zbog problema s potisnicima, gotovo ugrozio opstanak posade i cijele Međunarodne svemirske stanice.

S obzirom na to da Boeing očito ima problema s paljenjem, a Rusi pale motor i kad ne treba, možda ona ponuđena pomoć i nije tako loša opcija.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!