[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/11\/skrin-testiranje-broda-americka-mornarica.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/11\/100x73\/skrin-testiranje-broda-americka-mornarica.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/11\/skrin-testiranje-broda-americka-mornarica.png","size":"530.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Američka mornarica testirala izdržljivost najskupljeg ratnog broda

Florida nije poznata kao seizmički aktivno područje, a sami zemljotresi su tamo veoma rijetki. Ali, u posljednje vrijeme stanovnici Floride zatresli su se već nekoliko puta, ali ne zbog tektonskih poremećaja već - američke mornarice.

Kako javljaju lokalni mediji, američka mornarica provodila je "eksperimentalnu eksploziju" tako što je aktivirala snažne eksplozive na udaljenosti od gotovo 180 kilometara od obale Jacksonvillea na Floridi.

Eksplozija je bila toliko jaka da su seimografi zabilježili zemljotres jačine 3,9 stupnjeva.

- Mornarica je dizajnirala ovaj nosač koristeći napredne kompjuterske metode modeliranja, testiranja i analize kako bi se osigurala da su brodovi ojačani i mogu izdržati teške borbene uvjete - istakao je kapetan Brian Metcalf, voditelj mornaričkog ureda zaduženog za buduće nosače zrakoplova.

Dodao je kako je cilj ovih testiranja bio uvjeriti se da će se brod u stvarnim borbenim uslovima ponašati onako kako je dizajniran te dokazati posadi, na prilično dramatičan način, da će brod moći izdržati snažne udare i nastaviti s radom u ekstremnim uslovima.

Brod će se sad vratiti u luku Tidewater gdje će biti pomno pregledan, popravljena bilo kakva šteta koja je mogla nastati te će se nastaviti s njegovom modernizacijom kako bi bio spreman za službeno isplovljavanje 2022. godine.

Prije ovoga testa, bila su još dva koja su izazvala "zemljotrese". 

Iz mornarice uvjeravaju kako je ovaj treći test, ujedno i posljednji, a kako je izgledao pogledajte video.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!