[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/10\/mars.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/10\/100x73\/mars.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/10\/mars.png","size":"648.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

NASA u potrazi za kandidatima koji će godinu dana provesti u simuliranim uslovima Marsa

Za tri godine ljudska noga ponovno bi mogla kročiti i koračati Mjesecom, a koju godinu ili desetljeće nakon toga, čovjek bi mogao osvojiti i - Mars. 

Elon Musk vjeruje da bi to moglo biti već ovog desetljeća i njegov SpaceX već testira raketu koja bi ljudsku posadu trebala odvesti na Crvenu planetu, no na takav revolucionaran poduhvat vjerojatno ćemo morati sačekati duže nego što se najavljuje.

No dok do toga dođe, NASA želi biti u potpunosti spremna, te američka svemirska agencija već počinje s pripremama i testovima za život na toj planeti.

Nedavno su raspisali konkurs za misiju u velikom 3D printanom modulu u kojem će se simulirati život na Marsu. U posebnoj strukturi četiri osobe živjet će godinu dana, a NASA će provesti tri ovakve misije - naravno, kao što je već rečeno - sve da budemo spremni kada dođe trenutak da se ljudi spuste na Mars. 

Cilj provođenja misija u kojima se simuliraju uslovi s kakvima bi se moglo suočiti astronauti na Marsu jest testiranje i razvoj metoda i tehnologija koje bi trebali spriječiti i riješiti potencijalne probleme prilikom leta na Mars i Mjesec, komentarisali su iz NASA-e.

Agencija trenutačno prima prijave za prvu misiju nazvanu Crew Health and Performance Exploration Analog za koju su u Houstonu pripremili specijalni modul nazvan Mars Dune Alpha

U modulu će se simulirati izazovi s kojima će se suočiti astronauti na Marsu - poput ograničenih resursa, problema s opremom, kašnjenja komunikacije, a i prehrana će biti prilagođena takvim uslovima, prenosi Digial trends.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!