[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/20\/waymo.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/20\/100x73\/waymo.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/20\/waymo.png","size":"600.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Waymo objavio koliko su miliona i milijardi autonomnih kilometara odvozili njihovi automobili

Google, odnosno danas Waymo koji je također dio tvrtke Alphabet koja uključuje i sam Google, počeo je s razvojem autonomnih vozila prije više od deset godina te su od tada ostvarili nevjerovatan napredak.

U jednom dijelu Phoenixa danas je moguće naručiti njihove taksije u kojima nema ljudi, već vozilima isključivo upravljaju kompjuteri, a do sada nisu zabilježeni nikakvi veći incidenti s takvim automobilima.

Waymo je ove sedmice objavio više detalja oko napretka koji su postigli i kilometara koje su njihovi automobili do sada prošli - u stvarnom svijetu i u virtualnom svijetu.

Preciznije rečeno, njihovi su automobili do sada prešli više od 32 miliona autonomnih kilometara na javnim cestama te više od 32 milijardi kilometara u simulacijama, što pokazuje ozbiljnost pristupa projektu. 

Npr. Waymova vozila u San Franciscu prilagođavaju način vožnje prema ostalim vozilima - prvenstveno se to odnosi na sporiju vožnju strmim padinama, naglasili su iz firme. 

Waymo koristi LiDAR, radare i kamere, dok kompjuter stvara 3D sliku okruženja oko automobila na kojoj su prikazani i svi pješaci, biciklisti koji se mogu približiti vozilu, kao i pokreti malih objekata na maloj, ali i većoj udaljenosti, što sve predstavlja jedan nevjerovatni uspjeh. U kratkom videu ispod, pogledajte kako izgleda vožnja i učitavanje barijera, prepreka, ljudi itd...

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!