[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/20\/tesla-bot.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/20\/100x73\/tesla-bot.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/20\/tesla-bot.png","size":"431.85","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Musk predstavio robota koji bi mogao raditi fizičke poslove

Elon Musk i Tesla ovog puta uspjeli su iznimno dobro spriječiti curenje informacija o najnovijem proizvodu koji razvijaju, a kojeg zasigurno nitko nije očekivao od Muska.

Kako je dobro poznato, prvi čovjek Tesle godinama upozorava na potencijalne opasnosti umjetne inteligencije za čovječanstvo, a jučer je predstavio humanoidnog robota kojkeg će pokretati upravo UI (umjetna inteligencja). 

Prvi prototip Tesla Bota trebao bi biti gotov tokom sljedeće godine, a na njegovu proizvodnju odlučili su se jer ionako razvijaju hardver i softver koji se koristi u robotici pa im se činilo racionalnim da naprave i svog robota.

Tesla Bot, naglasio je Musk, mogao bi u potpunosti transformisati svjetsku ekonomiju smanjivanjem cijene rada. 

Ako njihov robot bude mogao obavljati ponavljajuće poslove koje danas mogu raditi samo ljudi, dugoročno će cijena rada pasti, a ljudi će raditi fizičke poslove samo ako to žele.

Robot je baziran na istim čipovima i senzorima kakve se koriste u Teslinim vozilima i kompjuteru koje upravlja autopilotom. Namijenjen je, naravno, da bude prijateljski nastrojen prema ljudima te da eliminira opasne, ponavljajuće i dosadne zadatke, rekao je prilikom predstavljanja Musk. 

Tokom konferencije prikazano je kako će izgledati Teslin robot, no na bini se nije pojavio sam robot, već osoba koja je obučena u odijelo slično onome kako će biti dizajniran Tesla Bot. 

Robot bi mogao ići u u šoping u kupovinu namirnica, odnosno mogao bi obavljati i takve poslove.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!