[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/19\/blueorigin-screen.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/19\/100x73\/blueorigin-screen.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/19\/blueorigin-screen.png","size":"747.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Blue Origin sljedeće sedmice ponovo šalje letjelicu u svemir

Letjelica Blue Origina, New Shepard, trebala bi se 25. augusta ponovno vinuti prema svemiru.

Ali, za razliku od prošlog leta na kojem su bili Jeff Bezos i ekipa, ovaj će put New Shepard biti bez posade.

To će biti ukupno 17 let za Blue Origin.

Umjesto ljudi u letjelici će biti 18 komercijalnih tereta, od kojih je 11 sponzorisala NASA-a, ali i hiljade razglednica koje su napisale djeca kroz kampanju "Club for the Future" koju sponzoriše Blue Origin.

Osim toga, u letjelici će biti i NASA-in eksperiment "Deorbit, Descent and Landing Sensor Demonstration", kombinacija tehnologija smišljena kako bi pomogla svemirskim letjelicama da slete što tačnije na različita svemirska tijela.

Ono što će biti posebno na ovom letu je činjenica da će u svemir ponijeti i umjetničku instalaciju - "Suborbital Tryptych" umjetnika Amoako Boafo.

Rad koji će krenuti put svemira, sastoji se od tri portreta koja su nacrtana na krovu kapsule koji prekriva padobrane za slijetanje.

- Portreti prikazuju umjetnika, njegovu majku i prijateljevu majku te je dio umjetničkog programa Uplift Aerospacea, čiji je cilj da inspiriše nove ideje i otvori dijalog o otvaranju svemira za sve -stoji u opisu misije.

Lansiranje je moguće pratiti uživo na stranicama i društvenim mrežama Blue Origina. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!