[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/aleksandar-vucic-2021.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/100x73\/aleksandar-vucic-2021.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/aleksandar-vucic-2021.jpg","size":"46.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Vučić: Stanje na sjeveru Kosova ozbiljno, danas o eventualnim protumjerama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na izvanrednoj konferenciji za novinare kazao je kako je stanje vrlo ozbiljno i teško nakon što su pripadnici kosovskih specijalnih snaga (ROSU) raspoređeni na sjeveru Kosova.

Vučić je kazao kako je protekle noći "350 do zuba naoružanih specijalaca s 20 oklopnih vozila" ušlo na sjever Kosova kako bi provelo odluku Prištine da se s automobila koje ulaze na teritoriju Kosova skidaju srbijanske registarske pločice.

U općinama na sjeveru Kosova s većinski srpskim stanovništvom do sada je bilo moguće voziti automobile s registarskim pločicama gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije.

Predsjednik Srbije ocijenio je kako su vlasti u Prištini ovim potezom prekršile četiri sporazuma o slobodi kretanja te je nabrojao niz točaka Briselskog sporazuma koje, kako je rekao, kosovska strana odbija provesti.

Suština je, po njegovim riječima, odluka Prištine da spriječi formiranje zajednice srpskih općina na Kosovu što je središnji točka Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

Istaknuo je da strpljenje Srbije nije beskonačno te je pozvao kosovske vlasti da konačno kažu postoji li i dalje Briselski sporazum ili ne.

- Ako se nastavi ugrožavanje Srba, pozvat ćemo NATO da zaštiti imovinu srpskog življa. Pogrom iz 2004. i divljanje nad srpskim stanovništvom nećemo dozvoliti - poručio je.

Vučić je za danas najavio sastanak s predstavnicima zemalja Kvnite (Italija, Njemačka, Francuska, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo), kao i sjednicu vijeće za nacionalnu sigurnost na kojoj će Srbija odlučiti o svojim sljedećim potezima.

- Izaći ćemo vrlo odlučno pred međunarodnu zajednicu: ili ćete provoditi Briselski sporazum ili nas nemojte više "zamajavati". Razgovarat ćemo i o našim mjerama, nadam se da nećemo morati poduzimati naše mjere – ekonomske i političke – prosto jer to ne bi bilo dobro za cijelu regiju. Molim predstavnike međunarodne zajednice da urazume nerazumne - istaknuo je Vučić.

Kosovski premijer Albin Kurti je poručio da policijska akcija na graničnim prelazima na sjeveru nema za cilj ometanje kretanja građana Kosova iz redova srpske zajednice, niti destabilizaciju, već da se radi isključivo o poštovanju sporazuma koji su u Bruxellesu postigli Kosovo i Srbija.

Kosovska policija je priopćila da će srbijanske registarske pločice s oznakama gradova sa sjevera Kosova biti oduzete, dok vozila koja imaju pločice s oznakama gradova iz centralne Srbije moraju uzimati probne oznake i plaćati osiguranje.

Policija je najavila da će građani Kosova od danas moći preuzimati privremene registarske pločice.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!