[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/20\/rosu.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/20\/100x73\/rosu.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/20\/rosu.jpg","size":"87.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Srbi na prelazu Jarinje zbog odluke o registarskim tablicama

Pripadnici specijalne jedinice Rosu od jutros na administrativnom prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pješice uputili ka središnjoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu.

Prelaz je blokiran u oba pravca, a nezadovoljni Srbi sa sjevera Kosova okupili su se na Jarinju kako bi izrazili protest zbog odluke prištinskih vlasti da uvede recipročne mjere prema Srbiji i naloga da sva vozila sa srpskim registarskim tablicama pri ulasku na Kosovo moraju da stave probne kosovske tablice, prenosi Kosovo online.

Kosovska policija je još jučer u tu svrhu na prelazima instalirala nekoliko montažnih kontejnera, a od jutros su prelaze Brnjak i Jarinje zaposjeli i pripadnici specijalne policijske jedinice Rosu, koji se nalaze raspoređeni širom sjevera Kosova.

S narodom okupljenim na Jarinju nalaze se i predstavnici Srpske liste, koji su zatražili od Beograda i međunarodne zajednice da im pomogne u rješavanju ovog problema.

MUP Kosova je priopćio da ima oko 9.500 nevažećih tablica koje su izdane u izmještenim kosovskim policijskim upravama u središnjoj Srbiji.

MUP Kosova neće izdavati probne tablice, a postojeće srpske tablice bit će oduzimane, prenose mediji.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!