[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/15\/mladi-poljoprivrednici-vladausk.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/15\/100x73\/mladi-poljoprivrednici-vladausk.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/15\/mladi-poljoprivrednici-vladausk.jpg","size":"373.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Vlada USK s 300. 000 maraka podržala mlade poljoprivrednike

 Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) finalizirala je Program subvencija za poticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u 2019. godini, start - up paket, namijenjen osobama do 40 godina. Potpisani su ugovori s nosiocima 23 projekta, koji će biti podržanim ukupnim iznosom od 300. 000 KM.

"Sredstva su namijenjena razvoju ruralnih područja, a ovo je prvi put da Kantonalna vlada na ovakav način podstiče mlade u njihovoj namjeri da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Riječ je o posebnim sredstvima za poticaje, koja su bazirana prema dostavljenim projektima. Tako našim mladim poljoprivrednicima pomažemo u nabavci sjemena, mašina, priključaka, te nastavku obrade poljoprivrednih zemljišta", rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Sulejman Kulenović.

Jedan od uslova u ovom javnom pozivu za poslovne ideje za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području USK, bio je da aplikanti ne budu stariji od 40 godina i da su nezaposleni.

"Mi smo aplicirali zbog nabavke minusne hladnjače, odnosno minusne komore. Ona nam je neophodna kao bolji i efikasniji rezervoar za skladištenje svježe borovnice. Moja porodica se jedina na području USK bavi borovnicom, a zahvaljujući ovom projektu moći ćemo duži vremenski period imati svježu borovnicu", istakao je Elmin Sušić iz Bihaća.

Vlada USK je i u Prijedlogu budžeta za 2020. godinu predvidjela povećanje iznosa  sredstava za razvoj poljoprivrede,  kako bi omogućila nesmetanu realizaciju ovakvih i sličnih projekata. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!