[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/16\/650px-nic-ma-3000.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/16\/100x73\/650px-nic-ma-3000.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/16\/650px-nic-ma-3000.jpg","size":"314.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Vlada KS - Nabavljen savremeni analizator žive za ispitivanje vode za piće

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva u okviru projekta "Nabavka dijagnostičke laboratorijske opreme i rezervnih dijelova za mikrobiološki i hemijski laboratorij" nabavili su Javnoj ustanovi Zavod za javno zdravstvo KS savremeni instrument analizator žive.

Prvenstvena namjena instrumenta ispitivanje i monitoring sadržaja žive u uzorcima voda za piće, prirodnih izvorskih i mineralnih voda, uzoraka hrane i predmeta opće upotrebe, čime će se omogućiti unapređenje zaštite životne sredine.

Bržom i jednostavnijom analizom žive u tečnim i čvrstim uzorcima bez prethodne dugotrajne pripreme, značajno će se ubrzati proces ispitivanja, ali i omogućiti detekcija vrlo niskih koncentracija, što su zahtjevi i evropske regulative koju je BiH već implementirala u većinu svojih pravilnika.

U toku je priprema instalacije, kalibracije instrumenta i edukacija kadra, čime će se ispuniti svi potrebni uslovi za kontinuiran rad na ovom instrumentu.

Zavod za javno zdravstvo putem učešća u ovakvim projektima nastavlja kontinuitet unapređenja kvaliteta pružanja javno zdravstvenih usluga sa svim svojim kapacitetima, prostornim i kadrovskim, saopćeno je iz Press službe KS..

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!