[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/11\/zlatko-hadzidedic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/11\/100x73\/zlatko-hadzidedic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/11\/zlatko-hadzidedic.jpg","size":"89.66","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

(VIDEO)Prof. dr. Hadžidedić: SDA se povremeno pretvara da je probosanski orijentirana

U razgovoru sa prof. dr. Zlatkom Hadžidedićem, jedno od pitanja novinara Starta bilo je:

Svako može predvidjeti rezultate narednih izbora, pa vjerovatno zbog toga nema kladionice na procenat osvojenih glasova SNSD-a, HDZ-a i SDA. Do kada će biti tako?

- Oni su od 1990-tih godina naovamo, sa tim što je SNSD zamijenio SDS, radili na tome da unište sve moguće alternative i bili su vrlo uspješni u tome. Imali ste nekada stranke sa drugačijim idejama i snagom. SDP, recimo, čak i pod Zlatkom Lagumdžijom – koji je bio desna ruka Aliji Izetbegoviću u Lisabonu – još uvijek je zastupao ideju multietničke BiH. Stranaka za BiH, kada je na njenom čelu bio prof. dr. Safet Halilović, zastupala je ideju da ujedini postojeće etničke zajednice u jedinstvenu naciju. I ja sam također tu ideju zastupao, kao njegov tadašnji savjetnik. Ne zato što je bosanska nacija u principu bolja od drugih, već zato što je svijet zasnovan na nacionalnim državama, pa je to manje štetna ideja nego da vam teritoriju države etnički podijele, uz pomoć rata i etničkog čišćenja, da bi se zaokružila „Velika Srbija“ ili „Velika Hrvatska“, a da ostane neka mala islamska Bosnica sa „Bošnjacima“- kazao je prof.dr. Hadžidedić.

Prof.dr. Zlatko Hadžidedić za Start govori o spoljnoj politici BiH, podjeli Bosne i Hercegovine, uništavanju alternative, poziciji i opoziciji- za koju kaže da je u BiH nema, ali i o još mnogo toga. 

Pogledajte cijeli intervju: 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!