[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/07\/naslovne_1.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/07\/100x73\/naslovne_1.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/07\/naslovne_1.png","size":"1,754.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Reportaža

(VIDEO) Traganje za vlastitim zaboravima: Šta svjedoče crteži u Djevojačkoj pećini

Naša ekipa nastavlja potragu za vlastitim zaboravima. Nakon sela Komrani i Pećine za Lukom, istraživanja uz prugu duž rijeke Prače, ovoga puta odluči smo se za Brateljevićku pećinu, danas u narodu poznatu kao Djevojačka pećina. 

Brateljevićka pećina sa svojom kompozicijom likovnih predstava ugraviranih u stijenu koje su nastajale u različita vremena, možda već od ranog bronzanog doba pa sve do srednjeg vijeka, najveća je takva likovna kompozicija južno od Alpa. Ona svjedoči o različitim duhovnim (religijskim) stanjima njenih posjetilaca, od prikaza jelena, ljudskih figura, polja sa tačkama (možda neka vrsta kalendara kao u Vučedolskoj kulturi), jahača na jelenima, prikaza šamana do prikaza svetog Jurja kako na konju izlazi iz pećine. Obredni (sveti) značaj ove pećine nastavio se i kad su stanovnici ovih krajeva prešli na islam i zadržao se sve do pedesetih godina prošlog stoljeća, kada je zabranjen. To je jedino takvo mjesto na širim prostorima Balkana (to znamo sigurno, a vjerujemo da je i šire) koje svjedoči o kontinuitetu svetog mjesta kroz tako dugu historiju. I takvo mjesto baštinimo mi. I takvo jedinstveno mjesto smo ponovo vratili u naš duhovni život devedesetih godina zaboravljen u svojoj iskrenosti, preobučen u novo ruho.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!