[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/26\/a1m-cmpk-400x400.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/26\/100x73\/a1m-cmpk-400x400.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/26\/a1m-cmpk-400x400.jpg","size":"44.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

Vesna Pešić: "Ako je neko genocidan, to je lično Aleksandar Vučić i njegovi prijatelji radikali"

Ne znam zašto Aleksandar Vučić smatra da je moralni pobednik povodom izglasane Rezolucuje UN, koju je on falsifikivao – da ona kvalifikuje cijeli srpski narod kao genocidan. Već takva kampanja je sama po sebi nemoralna, jer je jasno da su presude za genocid izrečene pojedincima, a ne srpskom narodu – kaže Vesna Pešić, bivša ambasadorica Srbije i sociologinja za beogradski Danas.

Nemoralno je, dodaje, i to što je njegov falsifikat o tzv. „genocidnom narodu“ koristio za njegovu ličnu promociju i učvršćivanje autoritarne vlasti postavivši sebe kao čovjeka na braniku Srbije i srpskog naroda.

„Lagarija o Rezoluciji o Srebrenici pala mu u dobrom momentu“

– I to se još poklopilo sa izbornom kampanjom. Pa ta lagarija baš pala u dobrom momentu. On i dalje tvrdi da Rezolucija i „žrtvama stavlja žig genocidnog naroda“. On sebe time pokriva kao čovjeka koji izvršioce genocida smatra srpskim herojima, i kad se desio genocid u Srebrenici i tri decenije poslije njega i to na funkciji predsjednika Srbije – kaže Vesna Pešić.

Svoju ljubav prema izvšiocu genocida u Srebrenici – Ratku Mladiću, nije krio kao istaknuti pripadnik i jedan od vođa ekstremnog srpskog nacionalizma, dodaje.

– Tu ljubav prema osuđenom Ratku Mladiću nije krio, svi smo vidjeli kada je skidao ime table Bulevara sa imenom Zorana Đinđića da bi umesto nje stavio tablu Bulevar Ratka Mladića. I u poslednje dve godine nije mogao da zaboravi ili taktički prikrije svoje obožavanje Ratka Mladića postavljanjem njegovog murala koji je policija čuvala 24 sata, a svi zidovi i tarabe ispisane „Ratko Mladic“ srpski heroj. Da nije njegove lične kampanje kojom izražava obožavanje osuđenika za genocid u Srebrenici, do ove Rezolucije ne bi ni došlo – smatra sagovornica Danasa.

I sad, kaže, njegovo lično zlodjelo i slavljenje Ratka Mladića nemoralno i pokvareno prebacuje na cijli srpski narod koji je navodno proglašen za genocidan.

– Ako je neko genocidan, to je lično Aleksandar Vučić i njegovi prijatelji radikali, stranci kojoj je predano služio – zaključuje sagovornica Danasa.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!