[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/26\/img-3248ff53b9b4ab5fd0e2dbcebb3e400d-v.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/26\/100x73\/img-3248ff53b9b4ab5fd0e2dbcebb3e400d-v.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/26\/img-3248ff53b9b4ab5fd0e2dbcebb3e400d-v.jpg","size":"261.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Večeras u Tuzli započinje jedinstven događaj - Noć mladih istraživača

U Tuzli će večeras početi Noć istraživača koju u naredne četiri večeri organiziraju STEM akademija i Visoka škola računarstva i poslovne komunikacije eMPIRICA.

Mladi istraživači od 8 do 15 godina iz Tuzlanskog kantona prikazat će svoja naučna djela, a cilj Noći istraživača je popularazacija STEM (science, technology, engineering, mathematics) nauka kod djece iz osnovnih škola.

Upravo su to oblasti za koje se smatra da će do 2025. godine biti zastupljene u 85 posto zanimanja u svijetu, a koje će budućim generacijama omogućiti kvalitetan i pametan život u BiH, ali i cijelom svijetu.

- STEM je bitan u cilju razvoja i posebno cijenjenih vještina kao i karakternih osobina, deklarisanih od Evropske unije, a koje se očekuju od djece. STEM kod djece razvija kritičko razmišljanje, timski rad, radoznalost, sposobnost rješavanja problema. Upravo ovakvo razvijanje karakernih osobina i vještina kod djece u našem formalnom obrazovnom sistemu ne postoji - rekla je za Fenu profesorica Samra Mujačić, voditeljica STEM akademije.

STEM akademija trajat će četiri dana. Već večeras, djeca od 6 do 8 godina će pokazati svoje vještine i inovacije. Sutra, u četvrtak predstavit će se djeca od 8 do 10 godina, u utorak, 2. jula istraživanja će predstaviti djeca do 12 godina, a u srijedu 3. jula svi koji budu željeli upoznat će mlade istraživače od 12 do 15 godina.

- Teme Noći istraživača su robotika i programiranje. To su dvije oblasti koje su djeci najinteresantnije i kroz koje djecu najlakše možemo uvesti u taj čarobni STEM svijet da vide da ti uređaji koji ih okružuju i koje oni koriste kao konzumenti zapravo mogu biti odlično oruđe za jako kreativne i korisne stvari - istaknula je profesorica Mujačić.

Najmlađi učesnici Noći istraživača će raditi sa lego WeDo robotima i uvod na kodiranje u platformu code.org. Djeca koja dolaze sutra radit će također na lego WeDo, ali to su nešto kompleksniji projekti i programiranje u ScratchJr-u. Djeca od 10 do 12 godina radit će robotiku na jednim od najpoznatijih edukativnih robota, mBot robotima i također na Scratch programiranju. Najstariji učesanici Noći istraživača, djeca od 12 do 15 godina radit će na Lego EV3 robotima i Scratch programiranju.

- Sva ova programiranja izučavaju se u školama širom svijeta, u obrazovnom i neformalnom obrazovanju, pa čak i na fakultetima. Ova noć STEM istraživača je inicijativa za koju se nadamo da će postati tradicionalna. I da ne educiramo samo djecu nego i njihove roditelje. Znači, paralelno dok djeca budu u prostoriji sa svojim trenerima radili na realizaciji zadanog robota, njegovom programiranju i programiranju jednostavnijih aplikacija, roditelji će prisustvovati edukaciji o informacijskoj sigurnosti – najavila je Samra Mujačić.

Noć istraživača STEM posvećena je upravo sve zastupljenijem problemu opasnosti informacijske sigurnosti, bilo iz javnih mreža ili privatnog okruženja. Noć istraživača besplatna je za svu djecu koja žele učestvovati i dati doprinos razvoju STEM akademije.

- Nevjerovatno je koliko su djeca pametna i s kakvim robotima nam dolaze. Ja sam zaista oduševljena i stvarno ćemo od sada uvijek ovo raditi dok traje raspust – zaključila je profesorica Samra Mujačić.   

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!