[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/vmbih29.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/100x73\/vmbih29.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/vmbih29.jpg","size":"79.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH o isporuci plaćenih vakcina

Na vanrednoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojena je Informacija Ministarstva civilnih poslova o potrebi zaključenja SFC ugovora o obeštećenju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Jansen farmaceutike NV, а prihvaćen je i SFC ugovor o obeštećenju između Vijeća ministara BiH i Jansen farmaceutike NV.

Radi se o tipskom ugovoru koji je jednak za sve članice Covaxa (Instrument za globalni pristup vakcini protiv bolesti Covid-19) odnosno ranije preuzetoj obavezi. 

- Na taj način stvaraju se preduslovi za isporuku ranije plaćenih vakcina proizvođača Johnson/Johnson iz sistema Covax za BiH, koja za cilj ima omogućavanje vakcinacije građana kao najdjelotvornijeg načina zaštite od bolesti COVID 19 i najefikasnijeg načina suzbijanja širenja pandemije - navodi se u saopćenju za javnost.  

Kako iz Vijeća ministara BiH podsjećaju BiH je potpisala Ugovor sa Covaxom 18. septembra 2020. godine o isporuci milion i 232 hiljade doza vakcina, u vrijednosti 12.997.600 američkih dolara (kompletan iznos uplaćen 18. decembra 2020. godine) od čega je dosad BiH isporučena tek jedna trećina - 332.640 doza vakcina. U okviru Covaxa za Bosnu i Hercegovinu je alocirano 50.400 doza Johnson/Johnson vakcina protiv virusa korona, a najavljena je sedma isporuka iz tog programa.  

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!