[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/22\/temple-scroll.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/22\/100x73\/temple-scroll.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/22\/temple-scroll.png","size":"1,076.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Uz pomoć UI moguće je prevesti i tekst sa jezika kojim niko ne govori

Naučnici sa američkog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) odlučili su iskoristiti umjetnu inteligneciju koja bi imala mogućnost da odgonetne zapise sa starih izgubljenih jezika.

Nekoliko desetaka "mrtvih jezika" smatraju se izgubljenima ili njihove spise jednostavno nije moguće dešifrirati niti po jednom jeziku koji danas postoji.

Naučnici iz Computer Science and Arificial Intelligence Laboratory na MIT-u su se odlučili za pomoć obratiti umjetnoj inteligenciji. Odnosno, razvili su sistem računarskog učenja, koji je pokazao da se može automatski dešifrovati "mrtav jezik", a da mu za to nije potrebno dodatno znanje o tome kakva je povezanost nekog teksta i jezika. Sistem pored toga, može povezati neke stvari koje naučnici nisu mogli ranije. 

Sistem se temelji na nekoliko osnovnih principa iz lingvistike, kao ono da se jezici razvijaju na sličan i predvidljiv način, najčešće.

Kako ističu iz CSAIL-a glavni im je cilj da uspije dešifrovati takav jezik, koji već godinama stvara probleme naučnicima, upravo jer ga nisu mogli povezati ni sa jednim postojećim. Ukoliko ovo bude funkcionisalo prema planu, onda će se otvoriti "pandorina kutija" koja je zatvorena godinama, kao i mnogo "izgubljenog" znanja i "tajni", javlja MIT.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!