[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/06\/cetinje.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/06\/100x73\/cetinje.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/06\/cetinje.jpg","size":"113.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Ustoličen mitropolit Joanikije

Mitropolit Joanikije ustoličen je juče u Cetinjskom manastiru nakon svečane liturgije.

On je nakon svečanog čina ustoličenja zamolio za oprost što su sveštenstvo i patrijarh vidjeli u Crnoj Gori dosta neprijatnosti i podjela, prenosi RTCG.

Joanikije kaže da su podjele vještački izazvane, te da su činili sve da ih uklone za šta će, kaže, trebati puno vremena.

Patrijarh srpski Porfirije kazao je da u Crnu Goru nisu došli da bilo šta otmu ili da nekoga ugroze već da, kako je rekao, izvrše sveti čin ustoličenja mitropolita Joanikija.

Porfirije je u Cetinjskom manastiru rekao da je SPC izabrala Joanikija za mitropolita.

"Ovim svečanim činom mi nismo došli bilo šta da otmemo, bilo koga da ugrozimo ili ne daj Bože bilo šta da ukrademo. Došli smo da izvršimo sveti čin ustoličenja na mjesto arhijereja ove eparhije", rekao je Porfirije. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!