[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/25\/solar-panel-in-space.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/25\/100x73\/solar-panel-in-space.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/25\/solar-panel-in-space.jpg","size":"76.78","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Uspješno testiran solarni panel u orbiti

Prototip modela nazvanog PRAM lansiran je u svemir još u maju 2020. godine, a tamo ga je ponijela Pentagonova bespilotna letjelica X-37B, kako bi prikupljao električnu energiju Sunca. Spomenuta letjelice napravi krug oko Zemlje svakih 90 minuta.

Dizajniran je tako da najbolje iskoristi sunčevu svjetlost u svemiru, koja ne prolazi u potpunosti do površine Zemlje kroz atmosferu. U atmosferi se zaustavljaju plavi spektar sunečeve svjetlosti, zbog čega nebo iznad planete i izgleda plavo. PRAM, u suštini, upija svu energiju sunčevog svjetla, te je time i učinkovitiji od solarnih panela koji se nalaze na površini planeta. 

- Dobijamo tonu viška sunčeve svjetlosti u svemiru, samo zbog toga -kazao Paul Jaffe, koprogramer.

Noviji eksperimenti su pokazali kako taj panel, koji je promjera 30x30 cm, može proizvesti 10 wata energije za prijenos na Zemlju. To je dovoljno za napajanje jednog tableta, naprimjer. 

Pentagon želi imati mrežu takvih panela, tako da bi i najzabačeniji dijelovi Zemlje imaju električnu energiju, nešto slično Muskovom satelitskom internetu. 

- Neke vizije predviđaju da solarna proizvodnja u svemiru bude jednaka ili da nadmašuje postojeće najveće elektrane na Zemlji, dakle više gigavata, dovoljno za grad - kaže Jaffe.

 

Temperatura na kojoj PRAM funkcionira isto tako je važna, jer hladnija elektronika je i učinkovitija elektronika. Pentagonov X-37B 45 minuta od 90 minuta koliko mu je potrebno da napravi krug oko Zemlje, provede u mraku, dakle na hladnom, te se ne zagrijava prekomjerno.  

Naučnici moraju sada testirati slanje energije nazad na Zemlju putem mikrovalova i uz pomoć tehnike koja se zove retro-usmejereno kontrolisana zraka. Radi na principu slanja pilot siganala iz antene koja treba primiti energiju iz svemira, kak osatelit sa panelima ne bi energiju slučajno poslao negdje drugo. 

 

Jaffe je isključio mogućnost izgradnje svemirske solarne mreže koja bi na Zemlju mogla poslati destruktivnu zraku, drugim riječima, smatra da bi to bilo izrazito teško izvesti, ako ne i nemoguće.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!