[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/naocale-unazad.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/100x73\/naocale-unazad.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/naocale-unazad.png","size":"833.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Genijalne sunčane naočale zbog kojih vas više ništa neće iznenaditi

Calum Skinner i Alex Macdonald iz Edinburga u Škotskoj razvili su sunčane naočale iz koncepta putem kojeg su putem platforme Kickstarter prikupili oko 100.000 funti. 

Naočale koje su kreirali, omogućavjau biciklistima da vide i unazad na način da promijene fokus pogleda kroz naočale u stranu lijevu ili desnu, tako što vide šta im se događa iza leđa, a njih dvojica tvrde da eliminiraju potrebu za okretanjem glave, poboljšava brzini i aerodinamičnost bicikla tokom vožnje.

Kompanija koju je ova dvojac pokrneuo naziva se HindSight i njihove inovativne naočae moguće je naručiti putem web stranica te kompanije, ali cijena nije za svačiji džep - odnosno, za osnovni model morat će kupac izdvojiti oko 440 KM. 

- Upravljanje aerodinamičnim profilom ključno je za bilo kojeg elitnog biciklistu, a pogledom preko ramena lako možete izgubiti učinkovitost u brzini i performansama. Vjerujem da HindSight naočale pružaju odgovor na to da će promijeniti standard kakvog dosad poznajemo - rekao je  Skinner.

- HindSight naočale su dizajnirane tako da osiguravaju održavanje pogleda ispred sebe, dok se istovremeno dodaje mogućnost pogleda i iza sebe -  pojašnjava Macdonald. 

- HindSight naočale omogućavaju upravljanje perifernim vidom za pogled unazad dok gledate unaprijed tako da se efektivno dobije najbolje od oba svijeta -kaže Macdonald.

U videoprilogu možete vidjeti kako naočale zaista izgledaju i funkcionišu:

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!