[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/digidog.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/100x73\/digidog.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/digidog.png","size":"685.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Njujorška policija dobila neobično pojačanje

Stanovnike jedne ulice u Bronxu, ove je sedmice iznenadio, ali i uznemirio te šokirao prizor polcijske akcije u kojoj je glavnu ulogu imao - robotski pas. Riječ je o svestranom modelu Spot Boston Dynamicsa, kojeg su prošle godine zaposlili u ovom odjelu.

Iako je zaposlen da "služi i štiti" ljudima, mnogima ova scena u Digidoga (kako je ime ovog modela Spota) nije unijela previše povjerenja, pa čak i ako je on policijski pas. Policija je sa njim reagovala na dojavu o slučaju otmice u jednom stanu, a robot je ušao u zgradu kao izvidnica, a mjesto na kojem je prijavljenja otmica - niko nije pronađen. 

Policija je robota zaposlila upravo zbog ovakvih i sličnih situacija u kojima postoji veliki rizik za živote policajaca, koji bi sa ulaskom na nepoznat i opasan teritorij mogli biti napadnuti i životno ugroženi. Umjesto njih, dakle, šalje se Digidog kako bi izvidio situaciju i otvorio put policiji. 

Osim što se ovaj pas može kretati po stenepnicama i neravnom terenu, snijegu ili kišu, on je opremljen i sa senzorima i kameram zahvaljujući kojima se kreće, ali i šalje slike uživo kako bi policija sa udaljenog mjesta mogla pratiti šta  se dešava na mjesto koje istražuje. Ima zvučnike i mirkofon, pa može služiti i za komunikaciju sa osumnjičenim.

U video prilogu pogledajte kako je to izgledalo:

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!