[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/19\/ingenuity-poletio.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/19\/100x73\/ingenuity-poletio.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/19\/ingenuity-poletio.png","size":"464.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Uspješan let na Marsu: Kratko proslaviti a onda se baciti na posao

Nakon cijelih 117 godina, nakon što su braća Wright uspješno obavila prvi let na Zemlji, NASA-in helikopter Ingenuity napravio je isto, ali ovaj put na drugoj planeti - Marsu. 

Helikopter težak svega 1,8 kilograma, solarno pogonjen, prva je zemaljska letjelica koja je obavila samostalni let na drugoj planeti. Prema podacima koji su pristigli s nekoliko sati zakašnjenja, Ingenuity se popeo na visinu od tri metra i tamo stabilno lebdio 30 sekundi, nakon čega se mirsno spustio na površinu Marsa. CIjeli je poduhvat trajao nešto kraće od 40 sekundi i upisao je NASA-u i cijeli tim inžinjera koji su to uradili u historiji. 

Historijski let je bio prepun nepoznanica. Uz to, što Mars ima rjeđu atmosferu od Zemlje, vlada i slabija gravitacija, pa je za ekipu koja je pripremala i osmišljala ovaj helikopter to bio poseban izazov. Ne samo da je Ingenuity morao preživjeti put do "Crvene planete", već i oštru klimu, hladne Marsovske noći, već je morao i samostalno poletiti i sletiti. Zato su se tokom izrade voog tek 49 centimetra visokog helikoptera sa rotorom promjera 1,2 metra, inžinjeri posegnuli za već poznatim komponentama iz industrije pametnih telefona, ali i osmislili su nekoliko potpuno novih i jedinstvenih. 

- Projekat helikoptera na Marsu traje posljednjih šest godina. Da je uspio ostvariti tako historijski događaj, pokazuje koliko je tim morao biti inovativan i snalažljiv -istakao je Michael Watkins, direktor JPL-a.

- Dugo smo maštali o našem trenutku braće Wright na Marsu i uspjeli smo. Uzet ćemo si nekoliko trenutaka kako bismo proslavili ovaj uspjeh i potom napraviti isto što i braća - vratiti se na posao kako bismo naučili što je moguće više o tome što je Ingenuity zabilježio na Marsu - kazala je voditeljica projekta MiMi Aung.

Pred znanstvenicima u NASA-i sad su dani analize telemetrije i podataka, ali i fotografija koje su napravili Ingenuity i rover Perseverance. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!