[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/19\/helicopter-nasa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/19\/100x73\/helicopter-nasa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/19\/helicopter-nasa.jpg","size":"88.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Sve je spremno za historijski let na Marsu

NASA-in helikopter Ingenuity spreman je napraviti svoj prvi historijski let. Ako se ne dese neke nepreviđene okolnosti, Ingenuity bi se trebao podići u zrak. 

Nažalost, neće se to moći pratiti danas uživo, jer će podaci o letu do Zemlje putovati nekoliko sati. No u NASA-i su organizovali praćenje uživo događaja u kontrolnom centru Jet Propulsion Laboratoryja. 

Tako ćemo barem moći vidjeti kako izgleda upravljati helikopterom koji se nalazi na drugoj planeti, kad već ne možemo vidjeti sam let.

Podsjetimo, NASA je originalno planirala lansirati helikopter 11. aprila, ali let je odgođen kako bi se dodatno provjerili svi sistemi i kako bi inžinjeri bili sigurni da će se Ingenuity zaista podići u zrak.

Koliko je ovo važan korak u istraživanju Marsa, pokazuje i činjenica da je riječi ohrabrenja uputio i holivudski glumac te bivši guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!