[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/15\/blueorigin-screen.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/15\/100x73\/blueorigin-screen.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/15\/blueorigin-screen.png","size":"747.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Uskoro prvi let Blue Origina sa ljudskom posadom

Svijet je sve bliži prvoj misiji sa ljudskom posadom svemirske kompanije Blue Origin koju je osnovano Jeff Bezos. Novi korak prema tom cilju napravljen je jučer,  nakon jedne uspješne misije, odnosno testnog leta nazvanog NS-14.
Riječ je o 14 letu New Sheparda, koji se sastoji od raketnih potisnika i kapsule dizajniranih tako da se ogu koristiti više puta, slično onome što imaju i rakete SpaceX-a. 

Još jedan testni let, planiran je za šest sedmica, dok će historijski let sa ljudskom posadom biti nekada krajem aprila ove godine. Naravno, taj let će biti moguć samo ukoliko ne dođe do nekih nepredviđenih okolnosti i problema. 

Kapsula u kojoj ima mjesta za šest ljudi, nedugo nakon poletanja, se odvaja i vraća na zemlju, kako bi se mogla ponovo upotrijebiti u novim misijama. Kapsula se kratko zadržava u orbiti na visini većoj od 100 km, a zahvaljujući njenom dizajnu sa velikim prozorima, trebala bi omogućiti pogled na našu planetu. Takav kratak svemirski izlet, mogao bi biti pun pogodak za one koji vjeruju da je zemlja ravna ploha. 

Nakon što se kapsula vrati na zemlju, uslijedit će tehnički pregled i ona će ponovo ubrzo biti dostupna za nove letove. Kada je sam način rada letjelice u pitanju, ona je bez pilota, dakle autopilot upravlja.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!