[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/13\/l-4722725b679ebefd61661c0dcd314f6b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/13\/100x73\/l-4722725b679ebefd61661c0dcd314f6b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/13\/l-4722725b679ebefd61661c0dcd314f6b.jpg","size":"96.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

USAID pokrenuo Profi program za razvoj radne snage u ugostiteljstvu u BiH

Budući da će u ugostiteljstvu Bosne i Hercegovine do 2027. godine nedostajati više od 8.000 radnika, Vlada SAD-a je putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula Profi program obuka na radnom mjestu sa 11 hotela i restorana iz Sarajeva i s Jahorine.

Tim povodom danas su u Sarajevu predstavnici USAID-a i 11 ugostiteljskih objekata potpisali zajednički plan implementacije Profi programa, koji će poboljšati standarde u vodećim hotelima i restoranima u BiH.

- Pokrećemo inovativnu i proaktivnu inicijativu za razvoj radne snage, motivaciju i zadržavanje radnika. Očekujemo da će se početkom naredne godine i banjalučka regija priključiti realizaciji ovog programa, a drugi turistički centri poput Mostara, Trebinja, Bihaća i Neuma pridružit će se programu u naredne dvije godine – izjavio je direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID/BiH Karl Wurster.

Program obuke pohađat će nekvalificirane, kvalificirane, profesionalno i tehnički osposobljene osobe kako bi dostigle kompetencije unutar discipline koju su sami odabrali.

Koordinatori navedenog programa su privredne komore Federacije BiH i Republike Srpske.

- Profi program je jedna smjernica cjeloživotnog učenja. Ne sumnjam da će rezultati programa biti vidljivi brzo. Imat ćemo kandidate koji u ugostiteljstvo ulaze bez iskustva, ali i one koje imaju iskustvo, te one kandidate koji će se obučavati za visoke menadžerske pozicije u restoranima i hotelima - rekao je predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić.

U ime Privredne komore RS Dragana Šobot ocijenila je veoma kvalitetnim Profi program, koji će doprinijeti razvoju radne snage, koja je ključna u razvitku ugostiteljstva.

- Cilj nam je da se nivo kompetencija i stručnog usavrašavanja radne snage podigne na jedan viši nivo. Nadamo se da će program u narednom periodu obuhvatiti još veći broj hotel i restorana, a mi smo tu da podržimo ovaj program – istakla je Šobot.

Obuku će vršiti certificirani edukatori te će postojati sistem ocjenjivanja i dodjele certifikata. Također program nudi certificiranje kvalifikacija specifičnih za turizam, koje će priznavati sektor i sektorske institucije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!