[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/28\/270619promocija-doktora-nauka-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/28\/100x73\/270619promocija-doktora-nauka-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/28\/270619promocija-doktora-nauka-markica.jpg","size":"395.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

UNSA - BiH bogatija za 45 doktora nauka i umjetnosti

Univerzitet u Sarajevu je promovirao 45 doktora nauka i umjetnosti a diplome su im uručene na svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, prorektori i dekani fakulteta i akademije, izrazili su zadovoljstvo što su imali priliku raditi sa briljantnim naučnicima, istraživačima, ljudima željnih znanja.

Bosna i Hercegovina danas je postala bogatija za šest doktora pravnih nauka, pet doktora tehničkih nauka, četiri ekonomskih nauka, tri psiholoških nauka, po dva doktora poljoprivrednih, šumarskih, veterinarskih, komunikoloških, književnih i lingvističkih nauka, po jednog doktora hemijskih, bioloških, zdravstvenih, farmaceutskih, odgojnih, islamskih, filozofskih, historijskih, književno-historijskih, političkih, žurnalističkih, kriminalističkih, sigurnosnih nauka i doktora nauka fizike u obrazovanju, te jedan doktor likovne umjetnosti.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je podsjetio da je UNSA institucija na kojoj svoje znanje i obrazovanje stiču ne samo građani BiH, nego i regije, ali i svijeta, a promovirano je i nekoliko doktora nauka iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova...

- Time smo pokazali da kvalitet stavljamo na prvo mjesto i da nauka ne poznaje administrativne granice. Pokazali smo također da je učenje i nakon završenog fakulteta imperativ svakog čovjeka koji želi dobro sebi, svojoj porodici, državi – istakao je Škrijelj.

Dodao je da je BiH država najljepših događaja koji pobjeđuju ružne događaje, a UNSA konkretnim rezultatima daje podršku državi Bosni i Hercegovini.

Za Tanju Vojinović koja je doktorirala na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a dolazi iz Crne Gore, bila je velika čast što je na UNSA sticala znanje, i kaže da se još jednom u praksi pokazalo da nauka ne poznaje granice.

- Zahvaljujući univerzitetskoj saradnji zajedničkim snagama, istraživanjima došli smo do promocije moje doktorske disertacije, odnosno, mene u doktora Farmaceutskih nauka – kazala je Vojinović.

Ovom promocijom obilježava se i 70. godišnjica UNSA, a centralni događaj će biti upriličen u 2. decembra.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!