[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/izrael-rusenje-plaestinskog-naselja-jerusalem-jul-2019-wafa.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/100x73\/izrael-rusenje-plaestinskog-naselja-jerusalem-jul-2019-wafa.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/izrael-rusenje-plaestinskog-naselja-jerusalem-jul-2019-wafa.png","size":"902.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

UN pozvao na političko rješenje izraelsko-palestinskog sukoba

Ujedinjene nacije su pozvale na političko rješenje sukoba između Izraelaca i Palestinaca, dok je međunarodna zajednica pružila hitnu pomoć Pojasu Gaze nakon posljednjeg izbijanja neprijateljstava.

- Urgentni napori na poboljšanju situacije u Gazi  trebaju se pokrenuti, ali ne gubimo iz vida širi cilj: rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, okončanje okupacije i realiziranje dvodržavnog rješenja na osnovu rezolucija UN-a, međunarodnog prava i bilateralnih sporazuma – izjavila je Lynn Hastings, humanitarna koordinatorica UN-a za Palestinu, dok je izvještavala Vijeće sigurnosti o razvoju situacije nakon 11-dnevnih brutalnih sukoba u maju.

Govoreći iz Jerusalema putem video linka, Hastings  je poručila ambasadorima da je šteta iz posljednjih sukoba između 290 i 380 miliona dolara po procjenama Svjetske banke i Evropske unije. Ekonomski gubici procijenjeni su na skoro 200 miliona dolara.

Socijalni sektor u Gazi posebno je teško pogođen, slabeći sigurnosne mjere za najranjivije kategorije stanovništva,  uz zasutavljeni kratkoročni oporavak i obnovu u vrijednosti do 485 miliona dolara.

-  Međunarodni napori , koordinirani od Ujedinjenih nacija, na provedbi humanitarnog odgovora i stabiliziranju situacije na terenu u Gazi značajno su poodmakli - izjavila je Hastings, koja je također rezidentni koordinator UN-a na Bliskom istoku, prenosi Xinhua.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!