[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/22\/illu-quiz-hn-02.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/22\/100x73\/illu-quiz-hn-02.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/22\/illu-quiz-hn-02.jpg","size":"70.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Umjesto kancerogenih stanica pronašli novi organ

Tokom skeniranja i potrage za nakcerogenim stanicama, holandski naučnici su sasvim slučajno oktrili dosad nepoznati par pljuvačnih žlijezda u ljudskom tijelu. Njihova veličina je 3,8 centimetra, a pronađene su u gornjem dijelu grla, odmah iza nosa u predjelu nazofraniksa. 

Naučnici vjeruju da bi to oktirće moglo pomoću u smanjenju nuspojava kod terapija koje se koriste za određene vrste raka. 

U medicini su do sada bile poznate tri velike pljuvačne žlijezde, jedna ispod jezika, druga ispod vilice i teća na zaželju vilice odmah iza unutarnjeg dijela obraza.  

Za područje koje je u medicini poznato kao nazofraniks se smatralo da ima oko 1000 mikroskopskih pljuvačnih žlijezda.  

Kako je kazao Wouter Vogel, "zamislite iznenađenje kada smo pronašli ove".

Dr. Vogel je zajedno sa kolegom maksilofacijalnim hirurgom Matthijsom Valstarom provodio istraživanje učinka zračenja glave i vrata, a kao polod njihova istraživanja, sasvim neočekivano je bio novi organ.

Otkriće do kojeg su došli, moglo bi pomoći oboljelima od raka u budućnosti, jer zračenje glave i vrata tjera pljuvačne žlijezde da proizvode manje pljuvačke, te na taj način izaziva suhoću u usnoj šupljini. Naravno, oštećenje pljuvačne žlijezde može ostaviti trajne posljedice po pacijente kojima se to dogodi, a zbog toga mogu imati problema prilikom hranjenja, odnsono jela, ali i prilikom govora i gutanja.

Kako je Dr. Vogel kazao za ITV, "kod većine pacijenata, teoretski bi trebalo biti moguće izbjeći zračenje tih novootkrivenih žlijezda, na isti način kao što pokušavamo poštediti i dosad poznate žlijezde".

Ova dva naučnika su nove pljuvačne žlijezde nazvali tubarijalnim pljuvačnim žlijezdama, zbog toga što je njihov položaj blizu hrskavice koja se naziva "torus tubarius", prenosi ITV.

Za detaljnije informacije možete pogledati video:

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!