[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/21\/deepfake.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/21\/100x73\/deepfake.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/21\/deepfake.jpg","size":"104.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Problemi deepfakea: Umjetna inteligencija protiv čovjeka

Ono što AI može iskoristiti je nevjerovatno. Naime, sve što je potrebno je da imate profil na nenkoj od društvenih mreža i da je on javan (otključan) - i to je sve što je dovoljno da umjetna inteligencija počne da radi, kazao je direktor Sensityja, Giorgio Patrini. 

U svom izvještaju kojeg je objavila firma koja se bori protiv deepfakea, Sensity, neko je iskoristio mogućnosti umjetne inteligencije za stvaranje deepfake bota, preciznije rečeno bota automatiziranog za stvaranje lažnih fotografija, kako bi konvertirao one "normalne" fotografije u fake ili lažni pornografski sadržaj. Odjeća koju korisnice imaju, koje su najćešća meta, im je digitalnim alatima uklonjena, te su te "golišave" fotografije dijeljene uz pomoć platforme za dopisivanje Telegram. Korisnici su mogli "učitati" bilo koju fotografiju na poseban privatni kanal, a botovi bi to veoma brzo skinuli i ženu sa fotografije učinili golišavom.

Najveći problem je i to, što pored toga što su im meta žena, ponekada znaju biti i maloljetnice, javlja BBC.

Ujedno, BBC je testirao bot i dobio prilično različite rezultate. Fotografije koje su dobili novinari nisu previše realistične. 

Administrator privatne grupe u kojoj bot radi i djeluje, ističe kako je bot zamišljen za zabavu te da ne smatra kako će ugroziti nekoga, jer zaista, fotografije koje stvara nisu realistične, te se na određeni način "ogradio" od konačnih rezultata i hoće li lažne fotografije neko objaviti na društvenim mrežama ili ih koristiti za ucjenjivanje.

Problem jeste taj, što su te fotografij i snimci sve realističnije i što je teško ocijeniti jesu li one stvarne ili ne, prenosi BBC.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!