[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/21\/osiris-rex-tag-phase-overview.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/21\/100x73\/osiris-rex-tag-phase-overview.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/21\/osiris-rex-tag-phase-overview.png","size":"408.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

NASA spustila sondu na asteroid i uzela uzorke

Cijela operacija je trajala oko 16 sekundi - no za tih 16 sekundi, koji izgledaju malo, trebala je velika priprema, preciznost  - i to sve na udaljenosti 330 miliona kilometara od Zemlje.

Gotovo četiri godine nakon lansiranja, američka sonda Osiris-Rex uspjela je u utorak doći u konakt sa asteroidom nauvanim Bennuo, u misiji prikupljanja nekoliko desetaka grama prašine, javlja NASA.

Kako je šef misije Dante Lauretta kazao, sve je prošlo u najboljem redu i kako ističe, ispisali su novi dio historije, 

Sonda će poslati slike sa operacije i naravno veliki broj podataka o asteroidu. Sonda je duga šest metara i kružila je oko Bennua još od kraja 2018, kako bi se pripremila za ovu vrlo složenu i komplikovanu misiju, koju je izveo robot uz upute koje su mu poslali ili dali inžinjeri NASE-e i LOckheeda Martina.

Prošle godine je sličan uspjeh imala sonda Hayabusa2. Naime, Japanska sonda je prikupila malu količinu prašine sa sličnog asteroida, te je ona već krenula put zemlje. Američka sonda, planira prikupiti minimalno 60 grama prašine, u kojoj se nadaju da će otkriti, između ostalog i izvorne sastojke Sunčevog sistema. 

Bilo kako bilo, nekada se smatralo najvećim uspjehom silazak ljudi na mjesec - a danas se već planira komeracijlni let u svemir, dok se sprave napravljene na Zemlji uspijevaju spustiti na asteoride.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!